hnojník obyčajný či prášnica bradavičnatá

chameleon 7.10.2014 15:36
Jete ich?
Na aký spôsob?
Ako chutia?
Ďakujem za rady a Vašu osobnú skúsenosť

standoban pokročilý 7.10.2014 18:52
Hnojník obyčajný som ešte neskúsil,ale prášnice konzumujem bežne.Či už v praženici s inými hubami,alebo aj samostatne,len na masle opražené a chutia mi.

Sleipner 7.10.2014 19:14
Hnojníky som nezbieral, ale raz ich bolo hodne a iných húb bolo málo, tak som len tak na skúšku zobral.A veru bol som prekvapený, celkom dobre chutili, majú takú jemnú chuť.

Anči 8.10.2014 08:30
Prášnice v zmesi s inými hubami, ale robím z nich aj
škvarky. Hnojníky atramentové som robila podľa receptu tu na stránke: http://www.nahuby.sk/recepty.php?categor...

Sleipner 8.10.2014 19:36
Jednoducho raz za čas dostanem chuť na praženicu z čerstvých húb, čím viac druhov tým lepšie.Vtedy ale veľa druhov nebolo, ale bola dobrá aj z jedného druhu , v tomto prípade z hnojníka obyčajného.

bobineta atlasár, moderátor 8.10.2014 10:40
Ja som mala rada hnojniky obycajne na cibulke s vajickom. Maju lahodnu, jemne ovocnu chut. Maju velku nevyhodu , ze ich treba spracovat hned, lebo starnutim lupene cerneju a tie si uz neviem predstavit jest aj koli estetike. Hnojnik je niekedy uz za den rozteceny. Tak ako hadovky - v tvare uzavreteho vajicka sa daju jest v trojobale, ale nechat ich par hodin, a su z nich typicke vytiahnute "smradlavky". Nabrala som odvahu iba raz a podla mna nic moc
Prasnice som vzdy iba pridavala. Akosi mi ich spongiova konzistencia vadi. Ale su na prasnicu i nazory, ze su velmi lahodne. Kazdy vybera podla svojej chuti.

bobineta atlasár, moderátor 8.10.2014 19:56
Vatovce som jedla iba obalene a take su vynikajuce. Myslim, ze ich konzistencia je skor ako kravska hrudka. A chut je v tejto uprave velmi prijemna. Konzistencia prasnic sa da prirovnat k cukrikom Marshmallow. No a tie si neviem predstavit obalovat, ked su take male a naviac ich supem z vrcnnej zakrovky, co je trochu prplacka. Napriklad moja mama na ne neda dopustit
Ako pisem- je to vec vkusu a chuti.

Pepe 8.10.2014 15:14
Ja som tento rok v máji nazbieral na lúke fúkavce, lebo nič iné nebolo ahlavne na nátlak synátora sme ich potom urobili s vajcom, ale zjesť ich bolo skôr trápenie ako pôžitok, chuťovo neboli zlé ale konzistencia bola dosť divná...odvtedy bruchatkovité nezbieram

L.Ď. pokročilý 8.10.2014 20:16
Klobúky z hnojníkov obyčajných som vyprážal v trojobale. Lupene mali ešte bele, resp. saloboružové. Vyprážal som ich do zlatovo, teda kratšie ako zvyknem vyprážař bedle. Boli super.

maja200 9.10.2014 08:28
Hm, len treba presne vedieť čo kto zbiera.....aj napr. hnojník atramentový je jedlý, ale ked si niekto dá na to alkohol, tak potom to pôsobí ako antabus u alkoholika!!
Drvivá väčšina tých čo sa otrávia hubami, si myslí , že zbierali jedlé huby

chameleon 9.10.2014 09:29
O tých 2 druhoch húb, hnojník obyčajný či prášnica bradavičnatá, o ktorych je táto diskusia, sa nedá povedať, že by si ich dakto pomýlil.

milustek pokročilý, atlasár 13.10.2014 18:29
... veru tak, pozor na alkohol, aby z tých hnojníkov nebola hlava v mise
Čo sa prášnic týka, keď sú pekné mladučké, nedám dopustiť na túto pomazánku:
http://www.nahuby.sk/recept_detail.php?r...