Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Z jedlej huby jedovatá?


portret

palkin 13.10.2013 12:10

http://www.hlavnespravy.sk/cr-jedle-huby...

Som zelenáč, čo na to vy, ktorí sa vyznáte?

Reagovať na správu

portret

Huby hríby hubári 13.10.2013 15:10

Ja si myslím, že ta huba by musela niekoľko krát zamrznúť a rozmrznúť. Vtedy sa určite chuťové kvality tej ktorej huby zmenia ale, žeby sa z jedlej huby stala jedovatá to si nemyslím (kvôli mrazu )

Reagovať na správu

portret

filtes 13.10.2013 22:55

Bežne sa zmrazujú napr. šampiňóny, hríby, hliva a i., a to i bez predchádzajúceho oblanšírovania a akejkoľvek tepelnej úpravy. A v takomto stave ich možno kúpiť i v hypermarketoch, a to i s obvyklou záručnou lehotou.
My nazbierané huby pred zmrazením buď blanšírujeme alebo krátko podusíme a následne v tenkej vrstve v igelitovom frost sáčku mrazíme (kvôli ľahšiemu porcovaniu namieru pred prípravou jedla). Táto úprava sa nám osvedčila, chuťovo je to OK a vydrží to tak i viac ako pol roka. Žiadne tráviace ťažkosti z toho ešte nikto nezaznamenal. A za posledné dva roky to s rovnako dobrým výsledkom používajú i viacerí naši príbuzní a známi...
Zásadne však ale nepoužívame opakované zmrazovanie a rozmrazovanie. Jednak preto, že pri zamrazení sa za vzniku kryštálikov ľadu v bunkách húb trhajú a narúšajú bunkové membrány(z toho plynie i ľahšia stráviteľnosť zamrazených húb), a po rozmrazení táto hodnotná šťava, plná minerálov, väčšinou bez úžitku vytečie, jednak preto, že po rozmrazení sa pri obvyklých kuchynských teplotách môže začať hubová masa pod vplyvom baktérií a mikroorganizmov rozkladať, nehovoriac už o prípadných vzájomných reakciách látok v nej obsiahnutých (toto z veľkej časti eliminuje práve prechádzajúca tepelná úprava, ktorá tieto mikroorganizmy ničí - mnohé z nich samotné zmrazovanie iba na čas zhybernuje, no nezlikviduje).
U húb bez predchádzajúcej tepelnej úpravy je za určitých okolností pri takomto nevhodnom zaobchádzaní pri opakovanom rozmrazovaní reálny i výskyt podmienok zodpovedajúcich zapareniu v igelitovom sáčku v chladničke, kedy môže dôjsť k zdraviu škodlivým zmenám i u vyslovene jedlých húb, takže dotyční potom fakt môžu skončiť i v nemocnici.
Aj naša skúsenosť je taká, že typickým jesenným druhom húb, ako napríklad podpňovkám, hlivám, strmuľkám, pôvabniciam a tuhým hríbom slabšie mrazíky až tak veľmi neprekážajú.
Upozornenie českých mykológov chápem skôr tak, že by hubári nemali zbierať huby, o ktorých sa dá predpokladať, že pri určitých prírodných teplotných cykloch boli po určitý čas s najväčšou pravdepodobnosťou opakovane zamrznuté a znovu rozmrznuté, a už vôbec nie napr. jesenné huby, ktoré nájdu niekedy skoro na jar...

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 13.10.2013 22:07

Hlavne plodnicu treba vizuálne obzrieť, a privoňať aby nejak nezapáchala
už rozkladom ak prešla viacerými mrazmi.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 13.10.2013 22:22

Videl som to v TV... zasa plietli terminológiu - huby / hríby. V každom prípade zreteľne nevzhľadnú brečku prejdenú mrazom žiadny súdny človek nevezme do košíka.

Reagovať na správu

portret

Laci 13.10.2013 22:59

No a máš tam možnosť že jedlú hubu nakazí iný druh (jednoducho povedané ,pleseň, ono to nie je pleseň ale iný druh huby na hube tá môže produkovať jedy) hoci tá pôvodná huba je jedlá. pozri si ďalšiu diskusiu Babka ,tam je to celkom slušne rozobraté.

Reagovať na správu