čechračka parková
amano 11.9.2013 17:04
dnes som našiel mnoho krásnych kúskov o tejto hube zatiaľ neviem nič prosím poradte.
milustek pokročilý, atlasár 11.9.2013 19:33
čechračky sú dosť zákerné huby, môžu spôsobovať poškodenie krviniek, aj vážnejšie ochorenia, takže na jedlo by som ich určite nezberala
Rado mykológ, atlasár 11.9.2013 20:10
Je to krásne veľká, mäsitá, ale jedovatá huba blízko príbuzná č. podvinutej. Ku nám sa pravdepodobne dostala z Ameriky prostredníctvom sadeníc stromov, najmä briez. Vyskytuje sa skôr, už od mája, a od č. podvinutej sa líši mimo iné pomerom dĺžky hlúbika k šírke rozvinutého klobúka a veľmi hrubým, aj 5cm, hlúbikom. Klobúk je vždy oveľa širší ako je hlúbik dlhý.
amano 12.9.2013 15:18
Ďakujem za vašu reakciu na moju prosbu.Tieto huby našiel môj priateľ na trávnatej ploche pod brezami v objekte PD v obci Cabaj-Čápor okr Nitra.Ešte raz vdaka.
Palo70+ 27.11.2019 12:43
Vie sa určite, že je Paxillus vernalis jedovatá? Tuná v atlase húb je len nejedlá.
Rado mykológ, atlasár 27.11.2019 18:55
P. vernalis bola popísaná len 1969 a pravdepodobne neexistuje nijaká štúdia o jej jedlosti (jedovatosti). Možno z opatrnosti a z dôvodu, že bola oddelená od jedovatej P. involutus, tak ak sa jej jedlosť vôbec uvádza, považuje sa za totožnú s P. involutus a našiel som ju ako "deadly poisonous". Avšak bez referencie na zdroj, takže neviem posúdiť podľa čoho to tak napísali. Ono s čechračkami je to komplikované, najnovšie výskumy za porovnania DNA aj v P. involutus nasekali tri druhy. Či sú jedovaté všetky, alebo len niektorý (é) z nich nie je jednoduché posúdiť vzhľadom na mechanizmus otravy a neexistenciu jednoduchých testov na imunohemolytickú toxicitu. Asi by bolo správnejšie napísať, že jej jedlosť je neznáma.
Palo70+ 27.11.2019 19:49
Ďakujem za perfektnú odpoveď. Teda jedlosť je neznáma, ale ak aj táto huba nie je podľa súčasných informácií toxická, je minimálne podozrivá, hoci podrobnosti nie sú celkom jasné. (Ale to som už asi domotal)
Rado mykológ, atlasár 27.11.2019 21:46
No podozrivá určite. Ani u čechračky podvinutej sa zatiaľ nevie (ak mám správne informácie), ktorá látka je vlastne zodpovedná za jej účinky. S "pravými" jedmi je to jednoduchšie, ale tu ide o reakciu imunitného systému na opakovaný (niekoľkoročný) konzum. Ono by bolo celkom zaujímavé vedieť, u koľko % ľudí by vlastne pri dlhodobom konzume čechračka podvinutá dokázala vyvolať zdravotné ťažkosti. Tým v nijakom prípade nechcem zľahčovať jej nebezpečnosť, ale bola to bežne konzumovaná huba a problémy po jej požití neboli časté, inak by sa na jej škodlivosť prišlo oveľa skôr.