Prosim o recept

mikim 1.10.2010 21:38
Prosim o recept na nakladane huby najradsej rydziky podpnovky v nejakom slanom naleve na polievku k masu na hubach . NIE na sladko-kysly nalev na zavaranie to mam DAKUJEM

milustek pokročilý, atlasár 1.10.2010 21:54
Slany nalev velmi neodporucam.. Da sa to ale urobit tak, ze na kvalitnom tuku (maslo, alebo bravcova mast) podusis posolene huby tak, aby sa odparila aspon polovica stavy. Huby nalozis do cistych poharov, uzavries a dokladne sterilizujes (najlepsie opakovane dvakrat po sebe cca hodinu) Takto uchovane huby sa daju pouzit do polievky, na prazenicu, pod maso, skratka do hocakeho jedla. Je to pracny sposob, ale huby su lepsie a hlavne trvanlivejsie ako v slanom naleve.

miro.zikavsky 1.10.2010 23:20
Ja som sa niekedy tiež trápil so zaváraním v slanom náleve,ale huby aj po prepláchnutí zostávajú dosť slané/nikto to nechcel jesť/.Mne sa najviac osvedčilo mrazenie a hubám zostáva prirodzená chuť.Recept na huby v slanom náleve:huby povarené vo vode zalejeme horúcim nálevom s dávkou 20g soli na 1 liter vody.Sterilizácia pri miernom vare podľa veľkosti pohárov 80-100min. prípadne na tretí deň môžeme sterilizovať druhýkrát 60-90min.Skladovať v chladnej miestnosti !!!Prikonzervované kyselinou benzoovou vydržia dlhšie.

bobineta atlasár, moderátor 1.10.2010 23:27
Suhlasim s Milkou. Ano iba podusit na masti, ci oleji, posolit ako ked sa ide dat pod jedlo a naplnit pohare do plna bez nalevu. A sterilizovat opakovane, mali by sa sterilzovat 2hodky, i ked vsade uvadzaju menej. Po 1-3dnoch znovu. Vzala som si 1 pohar do Irska, ale otvorim az v zime

babkaGabka 2.10.2010 06:15
Mne sa osvedčil takýto recept: podusiť huby, aby sa zbavili vody, dať ich do fľaštičiek od detskej výživy, navrch trochu soli, cca pol kávovej lyžičky a sterilizovať v kuchte pol hodinu. Výhodou je keď už nie je miesto v mrazničke a húb je veľa a takto sa môžu "transportovať" na chatu, dobre padnú po celodennej lyžovačke v úprave na akýkoľvek spôsob, len jedlo už nesoliť.

serpico atlasár 2.10.2010 08:25
...a ja takto :
...podusit vo vlastnej, na oleji alebo masti, v trube pri 100-vke sterilizujem pohare a podusene huby (dlzka podla druhu, ak mix, postupne pridavam, najneskor masliaky), zarovnam v pohari cca 2 cm od vrchu, zalejem troskou oleja- aby boli zakryte- cital som to onehdy niekde, a tak robievam- a horuce do pripravenych poharikov, sterilizujem 2 krat po 1 hodke, 2 krat po 48 hodinach od 1.-eho, a vyhodou, nezaberaju miesto v mrazaku (nechutia mi z mrazaku, citim tam nieco nie dobre !!!, ani ich tak nechystam), a kedykolvek su pripravene, aj napr. na konzum priamo, len trosku sa s nimi pohrat na sporaku, a samozrejme hocijako v kuchyni...dobru chut z čarokrasnej Banskej Štiavnice "stary horsky vlk" serpico Vam praje !!!
(i preto sa mi dobre pise, mam urobené huby a vychutnavam si ich-podusil som si lievik trubku na cibulke, a pridal som kozaky brezove- krajam na tenucke platky, a do polky som i vajicko bachol, na porovnanie, bez vajca je to take ako ma byt ! aj tam citit tu typicku chut lievika, nedaval som korenie, a jemnucko tam citit korenisto, musim sa nachalovat, drevo ma caka na zahrade )