čo robíte s hlúbikom bedle?

staky 27.8.2010 18:02
V tejto sezóne aspoň u nás na Orave je veľa bedlí. Aj dnes som nazbieral košík bedlí vysokých. S klobúkom si vieme poradiť, ale hlúbik je pomerne tvrdý a dutý, na vyprážanie nevhodný. Skúsil som ho sušiť a následne pomlieť na prášok, ale kvalita koreniny bola nebola nejaká chuťovo výrazná.

milustek pokročilý, atlasár 27.8.2010 21:36
Ak je bedla rozvinuta, odrezem, resp. odtrhnem iba klobuk a zvysok nechavam lesu. Ak je vsak uplne mlada, este zavinuta, beriem aj hlubik a susim ho spolu s inymi hubami do hubovej zmesi, ktoru pouzivam na mletie. Hubovy prasok je vynikajuce dochucovadlo a zahustovadlo.

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 28.8.2010 13:59
Prsteň a šťavnatá časť nad ním sa ešte dá využiť, zvyšok je nestráviteľný, tak je zbytočné ho brať.

superdan 28.8.2010 21:57
hlúbik natrhám v rukách na tenké asi 3mm pásiky a na masle na panvici osolím a opražím krátko do chrumkava....

standoban pokročilý 29.8.2010 22:22
Presne to robím aj ja,iba s tým rozdielom,že hlúbik nakrájam na 2-3 cm.A chutí mi to výborne.