Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Rýdzik dubový


portret

virtue205 atlasár, moderátor 22.8.2010 17:07

Po prvý raz som v lese zbierala rýdzik. Podľa znakov, farby a atlasu to je rýdzik dubový.Rástli naozaj v dubovom lese. Boli tam aj iné rýdziky, mali klobúk ale viac do ružova, usúdila som ,ze to bol rýdzik lososový. Ten dubový mal farbu viac do hneda. Je možné, že po hodinovom varení a následnom asi pol hodinovom dusení, ma pomazánka, ktorú som z neho robila trochu horkastú chuť?Ďakujem za radu

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 22.8.2010 20:58

To bude asi tým, že to nebol ten rýdzik, za ktorý si ho pokladala. Podobných rýdzikov je veľmi veľa a spoľahlivo ich určiť nie je vôbec jednoduché. Okrem surovičky, príp. rýdzika korenistého a skupiny okolo rýdzika pravého (smrekový, sosnový...), by som neodporúčal konzumáciu bez dôkladnej znalosti tohto rodu, pokiaľ si nechcete pokaziť chuť.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 22.8.2010 21:06

ďakujem za názor a radu,takze mi tu pomazanku neodporucas konzumovat?

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 22.8.2010 21:10

Smrteľne jedovaté rýdziky nie sú, ale ja konzumujem len to čo spoľahlivo poznám. To je super zásada pre dobré zdravie...

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 22.8.2010 21:16

Tak sa budem tejto - doteraz aj mojej zasady drzat...este raz dakujem

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 22.8.2010 23:24

Vyzerá to na nesprávne určenie, minimálne toho druhého rýdzika. Jedľovú dubinu som totiž ešte nevidel.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 22.8.2010 23:29

ten druhy mal klobuk ovela bledsi, bol taky ruzovo-lososovy

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 23.8.2010 06:58

Aha, tak to neporadím, takých rýdzikov je niekoľko desiatok.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 23.8.2010 06:08

Horké by to mohlo ešte byť prípadne aj od niektorej zle určenej plávky.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 23.8.2010 08:56

plávky som zbierala iba jeden druh a ten je zarucene dobrý chuťovo

Reagovať na správu

portret

martin burian atlasár 23.8.2010 09:06

Treba dávať bohovský pozor na zber toho čo moc nepoznáme ,
najzákernejšie jedy sú termostabilné - môžete ich variť aj
celý deň a predsa zaberú ...
Poznám u nás prípad priotrávenia celej rodiny, smutný príbeh.
Myslím , že všetci by sme sa neradi dožili otravy NAhubáka - čky

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 23.8.2010 09:09

Dakujem za upozornenie, v hubach sa ako-tak vyznam,zbieram ich od malicka, len ten rydzik mi vrtal v hlave

Reagovať na správu

portret

martin burian atlasár 23.8.2010 09:35

Zo začiatku som ochutnával všetky huby čo som našiel v lese,
trošku som odštipol a pomrvil medzi zubami až do chvíle, keď
mi po jednom takom myko-určovaní otrnula moja huba na pol dňa.

No čo by človek nespravil pre mykológiu ...

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 23.8.2010 10:18

Reagovať na správu