Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Kde je pravda?


portret

pakito13 pokročilý 16.8.2010 15:40

Pred časom som dostal do daru "Veľký atlas húb" od kolektívu autorov Ladislav Hagara, Vladimír Antonín, Jiří Baier z dielne Ottovo nakladatelství, s.r.o.,(2006).
Pri identifikácii mne neznámeho druhu huby, z ktorého sa nakoniec vykľul Krásnopórovec zelenohnedý som narazil na nezrovnalosť medzi spomenutým atlasom a informáciou na nahuby.sk. A to v tom, že v atlase je huba uvádzaná ako jedlá a server nahuby.sk ju má uvedenú ako nejedlú hubu. Ako to teda je?
Ďakujem za vysvetlenie.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 16.8.2010 15:56

Krásnopórovec zelenohnedý je síce jedlý, no nechutný. Je teda na zvážení konkrétneho autora, či ho bude uvádzať ako jedlý alebo nejedlý.

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 16.8.2010 21:30

Adrián,ja mám skoro dve desiatky atlasov a mohol by som uviesť minimálne 30 druhov húb,ktoré sú podľa autorov v jednom atlase jedlé v druhom nejedlé,či dokonca jedovaté.

Reagovať na správu

portret

pakito13 pokročilý 16.8.2010 22:27

V tom prípade som zmätený, to si môžeme každý urobiť vlastný atlas podľa svojej chuti? Čo mi chutí bude označené ako jedlé a čo mi nechutí označím ako nejedlé, prípadne jedovaté.
Myslel som, že atlasy sa robia preto, aby ostatní ľudia už nemuseli huby ochutnávať a testovať na sebe, či sa dajú jesť, alebo nie.
Jednoducho pre mňa prestávajú byť informácie v atlasoch vierohodné a stačilo by uverejňovať len obrázky a názov. Ostatné si zistite sami metódou "pokus-omyl".

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 16.8.2010 22:33

podla mojho nazoru by pre potreby nasho atlasu uplne postacovalo vyrazne oznacenie jedovatych druhov..
Co sa tyka chute, ak mi nieco nechuti, jednoducho to nejem - u mna je to napriklad muchotravka cervenkasta. Asi som kacir, pretoze vela ludi ju kladie na piedestal ako najchutnejsiu hubu

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 16.8.2010 22:39

Milka,ja som ju začal zbierať tuším minulého roku/manželka odmietala jesť muchotrávky len pre ich pomenovanie.Nie,že by mi nechutila,ale poznám aj lepšie.

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 16.8.2010 22:36

Adrián,pokusy s hubami sa nevyplácajú.Ako napísal Jardo Malý,ide o huby ktoré nie každému chutia a môžu spôsobiť žalúdočné problémy.Niekto nemôže jesť huby vôbec aj keď sú výborné,jedlé.Je to individuálne.

Reagovať na správu

portret

pakito13 pokročilý 16.8.2010 22:46

Ja rozumiem, ale ako zistím takú základnú informáciu, či je huba jedlá, alebo nie?
V tomto prípade to bude len lotéria, či otvorím ten správny atlas. Dokonca sa môže stať, že nakuknem, len do jedného, práve do toho ktorý mám poruke a zistím, že huba je nejedlá a takou pre mňa ostane, lebo už nebudem mať dôvod ďalej to skúmať. Pritom v inom atlase to môže byť vynikajúca jedlá huba.
Čisto teoreticky.

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 16.8.2010 22:59

Máš pravdu.Tu pomôže asi len štúdium.Pred pár desiatkami rokov som zbieral zhruba 20 druhov húb.Boli to také,ktoré ma naučili zbierať rodičia.Posledné roky som troška začal študovať atlasy a zbieram ich oveľa viac.Mám radosť,keď ich viem pomenovať aj po latinsky.Poteší ma aj nejedlá,či jedovatá huba,ktorú nájdem.Ale to už je asi o niečom inom.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 16.8.2010 23:36

Podľa tejto teórie by ušiak obyčajný mal byť stále jedlá huba, keďže nikto by nemohol meniť to, čo napísal kedysi dávno jeden autor.

Reagovať na správu

portret

pakito13 pokročilý 17.8.2010 07:18

Nerozumiem, ktorú teóriu myslíš?

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 17.8.2010 08:53

Asi tú, že všetko sa vyvíja a my sa musíme prispôsobovať novým informáciám.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 17.8.2010 09:30

Asi tak nejako. Netreba mať jednu hubársku "bibliu", lepšie je na základe viacerých kníh zhodnotiť, či tú hubu skonzumujem alebo nie. V jednej knihe si prečítam, že lesklokôrovka obyčajná je nejedlá, tvrdá a horká huba, v inej sa dozviem, že sa z nej dá urobiť odvar, síce neskutočne horký, ale zdraviu prospešný. Budem sa teda tváriť, že som čítal len tú prvú knihu?

Reagovať na správu

portret

skratotriasok 17.8.2010 22:59

Inak toto mi neda. V Sydney som to videl v cinskom obchode. Hovorili ze caj je dobry ta tolko veci ze si ani nepamatam . Tak to niekto vyskusajte a dajte vediet

Reagovať na správu

portret

cordyceps3 mykológ, atlasár 20.8.2010 07:40

Lesklokôrovky sú v juhovýchodnej Ázii uctievané ako božstvo a veľmi využívané v medicíne, viaceré druhy.

Reagovať na správu

portret

stopkaa 17.8.2010 11:52

Podla mojho nazoru je usiak obycajny nejedla huba.Su zaznamenane aj spravy o smrtelne jedovatych otravach.Ja by som ho nezaradoval k jedlim.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 17.8.2010 11:57

Veď ani ja ho tam nezaraďujem. Viem, že obsahuje gyromitrín a je jedovatý. Len treba čítať aj príspevky vyššie.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 17.8.2010 09:02

Život nie je taký jednoduchý, zvykni si....

Reagovať na správu

portret

miki49 pokročilý, atlasár 17.8.2010 13:35

Schrumkať zo tri zelené a je po jednoduchostí

Reagovať na správu

portret

fugi 19.8.2010 19:50

houby,prave vtedy to zacne byt jednoduche - niekolko dni mozes jest akekolvek huby

Reagovať na správu

portret

pakito13 pokročilý 17.8.2010 12:17

Fajn, vďaka za rady.
Možno by potom bolo vhodné uviesť na každom atlase húb, že informácie môžu byť subjektívnym názorom autora a nemusia sa zhodovať s inými zverejnenými informáciami.
To len pre poriadok.

Reagovať na správu

portret

yuyka atlasár 17.8.2010 12:53

Niektore huby sa spravaju jedovato az po dlhsej dobe, napr. v minulosti sa uvadzali ako jedle, az neskor sa zistilo, ze pri dlhodobom uzivani aj niekolko rokov sa napr. rozpadavaju cervene krvinky, alebo odchadza pecen..

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 17.8.2010 13:14

Alebo "neopisoval som po predchádzajúcich autoroch". To by bolo ešte lepšie.

Reagovať na správu

portret

L.Ď. pokročilý 17.8.2010 13:48

Alebo "vlastná skúsenosť, práve som na výplachu žalúdka".

Reagovať na správu

portret

janam 17.8.2010 17:38

Reagovať na správu

portret

bocacha pokročilý 17.8.2010 20:59

Alebo hlas zo záhrobia.

Reagovať na správu

portret

skratotriasok 17.8.2010 22:55

Pakito J.C. pisal asi najtrefnejsie ze su rozne nazory. Pre teba ako nekorunovaneho mikologa by to malo znamenaj ze ked sisi neni isty na sto 100 tak tu hubu nejedz. Proste to mozes pouzit ked ju nevies identifikovat ale aj ked si precitas informaciu v knihe. To vsetko su totizto len nazory a referencie informacii aj aj dokazy ktore aj ten autor bud niekde precital alebo mozno aj skusil. Zober si takeho americkeho autora Auroru. Ten do bodky pise co zistil, co vyskusal on a co sa kde docital a na kolko tomu veri. (neviem ci sa ta kniha da dostat aj po Slovensky) ale ked ti napise v knihe ze (myslim ze) hryb zlcovy pise: smazeny na cibulke, vareny, suseny v polievke aj tak ma horku chut a preto je nejedly. Trudnik trojfarebny (?) je tuhy ale neskodny. Ked chcete vyskusat tak ho varte 72 hodin, vyzmykajte a servirujte. A podobne rady

Reagovať na správu

portret

spišak 18.8.2010 01:24

Poriadok má aj druhú stránku. Je tak veľmi nestráviteľná informácia, že informácie pribúdajú a vedomosti sa tým vyvíjajú, spresňujú a aj menia?

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 17.8.2010 23:19

Ja hlavne nerozumiem jednej veci...kto potrebuje konzumovať krásnopórovec zelenohnedý? Myslím, že je dostatok chutných, bezpečne jedlých, ľahko poznateľných a dostatočne vyskytujúcich sa húb na to, aby každý uspokojil svoje gurmánske potreby. Musíme zož...zjesť všetko, čo nájdeme? Mali by sme mať toľko ušľachtilosti v sebe, aby sme také huby ako je krásnopórovec zelenohnedý a podobné nechali prírode.

Reagovať na správu

portret

pakito13 pokročilý 18.8.2010 06:52

Ja nerozumiem ako si prišiel na to, že ju chcem zož..zjesť. Písal som o nezrovnalostiach medzi atlasmi. Vždy keď nájdem niečo čo som predtým ešte nenašiel, alebo som si to nevšímal, tak sa snažím si o tom niečo zistiť aspoň z atlasu. Tiež ma naučili huby zbierať rodičia, teda bežne zbierané huby, ale myslím že atlas húb a nakoniec aj táto stránka slúžia na to, aby si človek svoje vedomosti dopĺňal.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 18.8.2010 07:25

No ak nie, tak prepáč, rozhodne som sa nechcel dotknúť ani Teba ani nikoho. Ale potom ja zas nechápem, prečo Ťa to trápi, veď jedlosť môže byť tak subjektívna vec, pre mňa je napríklad nejedlé aj kravské mlieko, mám po ňom zažívacie problémy.Podľa mňa je úplne normálne, ak sú na to rôzne názory aj v tom istom čase. Nieto ešte ak je medzi vydaním rôznych atlasov povedzme 30 rokov. Môžu sa objaviť rôzne nové poznatky, ktoré menia názory na jedlosť, dokonca jedovatosť. Čiže...prečo nie rôzne pohľady?
Moju predchádzajúcu reakciu som napísal preto, že v krátkej dobe predtým som mal dva zážitky podobného charakteru. V piatok po hubačke som stretol inak veľmi milých ľudí, s ktorými som sa dal do reči. Keď zistili, že sa vyznám v hubách naraz vytiahli z koša nádherný hríb kráľovský a ešte krajší hríb purpurový. Že... čo to je? Pritom mali štyri koše dubákov, godol a plávok. A včera zase som sa istému človeku chválil, že som našiel m. cisársku. Keď zistil, že som ju nechal na mieste, veľmi krútil hlavou, že také niečo nechápe. Navyše, ako moderátor vidím všetky fotky a vidím, koľkokrát sa ľudia pýtajú na jedlosť toho, či onoho. Tak som napísal, čo som napísal. Stojím si za tým, ale opakujem, nechcel som sa Ťa dotknúť.

Reagovať na správu

portret

pakito13 pokročilý 18.8.2010 09:35

Určite som sa neurazil .
Len som ostal zaskočený tým, že sa to môže takto líšiť v rôznych atlasoch. Už som poučený a budem ich musieť ochutnávať asi sám.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 18.8.2010 09:45

Dúfam, že nebudeš skúšať, či je muchotrávka zelená naozaj smrteľne jedovatá....

Reagovať na správu

portret

cordyceps3 mykológ, atlasár 20.8.2010 07:47

Čo je to godla, godola, neviem?

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 20.8.2010 19:30

Godola je muchotrávka červenkastá...

Reagovať na správu

portret

cordyceps3 mykológ, atlasár 20.8.2010 20:45

Dík, netušil som

Reagovať na správu

portret

fugi 19.8.2010 20:01

Husi, viem si predstavit, ze rada o konzumacii krasnoporovca moze byt myslena ako nudzova posladna sanca na ,,prezitie", cize netreba vsetko premeriavat ihned systemom - je to nechutne,naco to budem zbierat - ked budes dostatocne hladny a nic ine nenajdes, bude krasnoporovec pochutka

Reagovať na správu

portret

gaspi pokročilý 18.8.2010 10:08

kde je pravda? In vino veritas!

Reagovať na správu

portret

miki49 pokročilý, atlasár 18.8.2010 13:06

V pive žiadna lož.

Reagovať na správu

portret

L.Ď. pokročilý 18.8.2010 13:25

In vino vetry tam!

Reagovať na správu

portret

morak 21.8.2010 15:05

v 80-tych rokoch bola v novinách zmienka o tom , že všetky kuriatka a pečiarky sú jedlé a tak som roky konzumoval pečiarku páchnucu. Až Dermekove huby lesov, polí a lúk z roku 1985 ma vyviedli z omylu. Ak sa nejakým výkumom zistí, že huba v minulosti považovaná za jedlú obsahuje toxickú látku, tak by to mal každý rešpektovať. Ja si osobne v takom prípade prepíšem jej použitie aj v starých atlasoch, kde je naozaj viacero jedovatých húb uvádzaných ako jedlé - peniazovka vretenohlúbiková, povraznica širokolupeňová, strmulec biely, pestrec obyčajný atď. Dnes je na Slovensku hubársky boom, na huby chodia ľudia, ktorí boli 5 x za život v lese. Z antikvariátov miznú aj staršie publikácie o hubách. Ak sa amatér dostane k takýmto informáciam, tak sa môže priotráviť.
Ak niekto na sebe testuje huby a nič sa mu nestalo, neznamená, že sú OK, poškodenie pečene nemusí bolieť a môže sa prejaviť po rokoch, preto verím radšej serióznemu výskumu a ak je nejaká pochybnosť, tak sa vzdám pokušenia okúsiť niečo nové. V Čechách napríklad niektorí hubári jedia hríby satanské - dostatočne tepelne upravené s tvrdením, že to robia roky a nič sa im nestalo.
Našťastie si na Slovensku máme z čoho vyberať.

Reagovať na správu

portret

kveta 21.8.2010 17:38

Jedlá alebo nejedlá ???
Tento rok sa mi podarilo pomiešať medzi zberané hríby podhríb žlčový,/našla som ho prvý raz/, pri preberaní sme ho vytriedili, lebo je veľmi horký, nejedlý, ale som čítala v rôznych fórach, že v niektorých pokrmoch vo veľmi malom množstve sa dá skonzumovať. dokonca vylúhovať v pálenke....

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 21.8.2010 21:33

Kvetka,píšeš,že ste vytriedili podhríba žlčového od ostatných húb.No neviem,ak už boli vysušené,či sa to celkom podarilo.Aby potom nebola vianočná kapustnica nejedlá.Myslím,že aj Standa Jirásek píše o používaní podhríba.V malom množstve ako horký žalúdočny liek.Áno,našiel som jeho vyjadrenie v atlase pri jeho fotke.

Reagovať na správu

portret

kveta 22.8.2010 06:42

My sme ich vytriedili hneď ako sme prišli z hubačky, upozornil nás na tento hríb domáci hubár....., bola som tohto roku na Podbanskom, za kokavským mostom , v tom machovom lese ich bolo neúrekom...

Reagovať na správu