Kuriatko alebo nie?

jancek 1.9.2009 18:58
Nasiel som hubu podobnu kuriatku, bola vsak trochu ruzovo sfarbena a zospodu klobuka nemala rebra, ale take vybezky, co by to mohlo byt?

jancek 1.9.2009 19:03
Teraz som si isty, podla fotiek. Dakujem pekne. Vidim, ze je jedla, znamena, ze ju mozem zbierat a jest s kuriatkami? Netreba ju nejako specialne upravovat?

Husi moderátor, atlasár 1.9.2009 22:14
Ja ju nezbieram, takže nemám s konzumom skúsenosti, ale dal by som si pri konzumácii pozor vzhľadom na tvrdšiu konzistenciu a ťažšiu stráviteľnosť. To sa ale týka viacmenej aj kuriatok, čiže ...na tenko nakrájať, dobre povariť a s mierou konzumovať.

spišak 1.9.2009 23:46
Tiež som ju dlhé roky obchádzal, lebo sa u nás nezbierala a dostupné atlasy zhodne tvrdili to o tvrdšej konzistencii a ťažšej stráviteľnosti. Blud. Možno jej chýba výraznejšia hubová vôňa, ale ten pôžitok z krájania mäsitej plodnice...

maroš atlasár 1.9.2009 22:27
Ak sa jedná o jelenku poprehýbanú,môžem ju vrele odporučiť.Konzumujem ju veľa rokov,bez zvláštnych úprav,vynikajúca je na spôsob držiek,alebo držkového perkeltu(aj zaváraná na sladkokyslo).Treba dať pozor na zámenu s jelenkou ryšavou,tá je horká.

Aneri pokročilý 2.9.2009 08:52
Jelenky poprehýbané konzumujem dlhé roky. Z inými hubami ich pripravujem na všetky možné spôsoby (praženica, guláš). Má miernu kyslastú chúť, preto je vhodná najmä do omáčok.

Palček 2.9.2009 07:13
Taktiež odporúčam.Ak niekomu vadí pri zaváraných hubách slizkoť,tak zavarená na sladkokyslo je jelenka super bez slizu. Taktiež robievam lievence s jelenkou ,vynikajúca vec...Inak ju používam ako hoc aký iný hríb.

standoban pokročilý 2.9.2009 20:52
Na Jelenku poprehýbanú nedám dopustiť.Je to veľmi dobrá huba,ktorá sa dá pripraviť na rozličné spôsoby a výborná je aj zaváraná.A čo je veľmi dôležité,chrobač ju neznehodnocuje.Ak ju nájdeš,vieš,že nie je červivá.

siral 3.9.2009 07:25
my ju u nás voláme kamenné kuriatko - asi podľa tej tuhej konzistencie - ale je super na kyslo alebo spolu s čerstvými kuriatkami v polievke. Mňam.

pakito13 pokročilý 3.9.2009 12:44
tak isto sa pripajam a mozem len odporucit na vsetky sposoby, pri zavarani na kyslo prstom "oblamem" male kvaple zo spodnej strany klobucika, cisto len z estetickej stranky, ostavaju totiz v pohariku na dne, co nevyzera lakavo