Úvodná stránka » Diskusné fóra » Iné diskusné témy »

dajte nejaký recept na Lakovku ametystovú


portret

yuyka atlasár 19.8.2008 20:08

Nazbierala som Lakovku ametystovú, ale v knižke som našla iba upotrebenie do zmesí, nemá niekto recept na Lakovku samotnú, alebo za to nestojí..
Neskúšal niekto naložiť napr. do octu?
Tiež by ma zaujímalo nejako odložiť Jelenku, naši to nechcú jesť, tak by som si ju nechala pre seba, ako najlepšie ju pripraviť do budúcna, dá sa aj sušiť?

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 19.8.2008 21:29

Zuzka, nakladala som ju (lakovku ametystovú) minulý rok do octu ale spolu s inými "hríbovitými". Pri prevarení stratí farbu. Používajú sa iba klobúčiky a preto, že to nie je chuťovo výrazná huba, odporúčala by som ju skôr do polievok. Do takej klasickej "jarnej" zeleninovej.
Jelenku som robila nedávno, treba ju dlhšie podusiť, aby zmäkla. Ja som z nej robila dolky, čo sú uvedené tu na stránkach. Mne sa aj chuť jelenky zdala málo výrazná, ale dolky sa zjesť dali.
Vyskúšaj podusiť najemno pokrájanú šalotku (1-2), potom pridaj jelenku (cca 600 g). keď zmäknú pridaj 150 ml smotany na šľahanie a 3 pol. lyžice čerstvého, posekaného estragónu (palina dračia). Var kým zmes nezhustne. Ten estragón nemusí byť, alebo vyskúšaj pažitku, či petržlen s mierou. Opeč chlieb, natri maslom a nalož na to zmes.
Ja osobne mám najradšej huby opražené len na masle (oleji) so soľou na chlebe. Bez cesnaku, cibule, vajca...

Reagovať na správu

portret

yuyka atlasár 20.8.2008 00:08

Znie to celkom dobre, a čo je pravdy na tom, že vraj ostne z Jelenky sa majú oškrabať lebo sú horké..
inak môj favorit je tiež jednoducho na masle, s chlebom, ale cesnak musí byť :)

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 19.8.2008 21:40

Zuzka, ja som lakovku ametystovu este nikdy nezbierala, ale jelenku poprehybanu ano. Jelenka je uvadzana ako vyborna jedla huba, ale ja ten nazor nezdielam. Je potrebna dlhsia tepelna uprava - ako spomina Amandi a ani potom sa mi to nezda "to prave orechove". Zvycajne ju pridavam do zmesi, ked je malo inych hub. Minule som z nej skusala varit "paprikas" ale paprikasu s pravymi kuriatkami sa nevyrovnal.
Neviem, mozno mam skratka iba rozmaznany jazyk ...

Reagovať na správu

portret

yuyka atlasár 20.8.2008 00:13

Mojej mamke to tiež nechutí, uprednostňuje kuriatka, ja zase nechápem, čo na nich všetci vidia :)

Reagovať na správu

portret

Mirka (junior užívateľ) atlasár 20.8.2008 07:55

ahoj, z jelenky robím paprikáš, perkelt, polievku a všeličo iné, čo sa dá i z ostatných húb.. a chutí mi.. ale to asi preto, že ja "sežeru" všechno :D:D:D

Reagovať na správu

portret

Mirka (junior užívateľ) atlasár 20.8.2008 08:07

..a práve to, že je taká trochu tuhšia, mi na nej chutí

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 20.8.2008 08:23

Ja ich i opekam, nakrajam na tenke platky, a su vynikajuce!

Reagovať na správu

portret

yuyka atlasár 20.8.2008 08:29

Ale upravuješ ju len čerstvú? Ja by som si práveže chcela z nej odložiť, ale neviem ako, sušiť, upražiť a zamraziť, naložiť?

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 20.8.2008 10:56

Nakladam -do sladkokysleho, i kyslejsieho, kysleho-nedam vobec do nalevu cukor, a ja hriby i "dynstujem"-vo vlastnej stave-podlievam vodou, alebo na oleji, prip. masti, nakrajane na male kusky, a sterilizujem 50´, a po 48 hod. este raz. Alebo pripravim, v akej "forme" ich chcem zamrazit, blansirujem 3-5 minut, scedim, a prudko ochladim-prudom vody-pri niektorych zostava po zvareni "sajrajt"-pena,a cast zostane ne hriboch a tu treba zmyt), a predchladim v chladnicke-a do mrazaku. Mal som v mrazaku hriby rok len "namensene", a ked som ich zacal dusit, divny tuch som citil, tak isli fuc. V mrazaku (rozum mi dal Máčik), by vraj huby mali byt MAX. 3 meiace.
Jelenku som este nesusil, a ze hroty na jelenke su horke, a -mars s nimi naspät do lesa (ak by tak bolo a boli by ako stovky klince, viem, na ktore hovada by som ich pouzil), aj som ich olizoval(i pri orale starych kusov som nic nepocitoval), a i pri rysavej sa mi nezdala horka, ani starsie.

Reagovať na správu

portret

yuyka atlasár 20.8.2008 12:47

Vďaka, huby v octe mám rada asi tam všetky skončia :)

Reagovať na správu

portret

Mirka (junior užívateľ) atlasár 20.8.2008 19:38

ešte som ich nenašla toľko, aby sa oplatilo ich uschovať na horšie časy.. ale asi by som ich udusila vo vlastnej šťave a zavarila do pohárov.. alebo uložila do mrazničky

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 20.8.2008 23:16

... alebo uložila do pálenky... údajne by ju sfarbili

Reagovať na správu

portret

L.Ď. pokročilý 21.8.2008 09:18

Skúšal som, nesfarbia.

Reagovať na správu

portret

yuyka atlasár 21.8.2008 08:38

Neboj, ja ich tiež nemám za vedro, spolu budú možno za jeden pohár, ja totiž momentálne akurát testujem, čo mi chutí, snažím sa zbierať, to čo iný nie, napr. celkom ma teší, že v mojom okolí, nikto nezbiera muchotrávku červenkastú, nech si všetci zbierajú hríby, moja muchotrávka ma čaká každý rok na tom istom mieste :)

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 21.8.2008 08:54

Aj mna, ale rozkopana!
Gazdinky, prosim Vas, co je najlepsie na odstranenie lepidla na poharoch?(kukam, ze sa da poskladat aj parohach) pre mna, ortodoxneho ekologa?

Reagovať na správu

portret

yuyka atlasár 21.8.2008 09:03

to tiež, ale to už je to riziko neznámych húb, môj najchutneší objav Sliziak mazľavý-udupaný, a včera Plávka lasičia-rozhádzaná po celom lese, niekoho musel ten hnedý klobúk riadne štvať.. tak som si zobrala pár, ktoré to ešte neschytali a upražila si ich na večeru..

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 21.8.2008 09:16

1. voľba - jar a drôtenka (niekedy to postačí)
2. voľba - tekutý prášok a drôtenka (ak zlyhá 1.voľba), potom umyť jarou
3. voľba - technický benzín (používam málokedy, len keď ten pohár je niečim zaujímavý)
4. voľba - vyhodiť!

Reagovať na správu

portret

yuyka atlasár 21.8.2008 09:20

:) ešte pridám
0. voľba - teplá voda, vechať odmočiť, dlho a drôtenka

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 21.8.2008 09:23

No s tym lepidlom na poharoch to v poslednej dobe poriadne prehanaju, lebo ani odmocenie v teplej vode nepomaha!
Jedno z drastickych riesení je vydrhnut pohar zvonku vlhkym pieskom.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 21.8.2008 10:02

Milka, dobre ze si spomenula, prave idem doviezt za Tatru piesku, idem cistit demizony, a skusim i pohare

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 21.8.2008 10:10

A k tomu lepidlu,
idealny?-ekologicky prijatelny, co sa tyka obmedzenia, v tomto pripade vylucenia lepidla na pripevnenie(prichytenie) etikety-je tzv. "rukavcovita metoda", bez pouzitia lepidla-pouziva ju par firiem, ale len pri PETkach (a stretol som sa s nou len pri etiketach z plastov-PP,PE) aj to len na flasiach, ktore maju niektoru cast-par firiem i z tohto dovodu si take flase "vyfukuje"-zuzenu.
Samozrejme, ze i u inych vyrobkov by sa dalo usetrit, prilepit len na "falci", ale tam sme este "nedorazili", i ked videl som i takyto sposob na nejakom dzeme.

Reagovať na správu

portret

peter_p 24.9.2009 08:59

Ľahké riešenie: C2H5OH - lieh

Reagovať na správu

portret

spišak 21.8.2008 14:17

denaturovaný lieh

Reagovať na správu

portret

superdan 24.8.2008 23:13

u nas na kysuciach bi ich bolo na malom uzemi aj za to vedro.este som ich neskusal ale rad bi som.dnes som nazbieral mnozstvo kuriatok a asi 5 krat tolko jeleniek som tam nechal pretoze neviem ako na ne.nik to tu nezbiera.rovnako to je so sliziakom.trochu sa ich bojim kedze som este neskusal a neviem co s nimi....ako si pripravila sliziak?

Reagovať na správu

portret

yuyka atlasár 25.8.2008 07:33

Sliziak som si zavarila do octu asi jednu malú fľaštičku, zjedla som ho sama, nikto nechcel, ale bol výborný, a minule som ich šupla spolu s plávkami na panvicu a bol super, v knihe o ňom tiež Hagara píše, že nechápe prečo tak ľahko rozpoznateľnú hubu skvelej chuti nikto nezbiera.. zrejme odrádza ten slizký klobúk, to je najlepšie ošúpať priamo na mieste aj s hlúbikom..

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 21.8.2008 13:12

Lakovky nakrájíme, podusíme, opepříme, osolíme, podlijeme 0,5 l vody a za stálého míchání lijeme přímo do hajzlu.

Reagovať na správu

portret

yuyka atlasár 21.8.2008 22:46

Akože som to nevidela :)

Reagovať na správu

portret

ganco 25.9.2009 17:21

jo jooooo

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 24.9.2009 18:30

Pridávam odkaz na novozaložené vlákno:
http://www.nahuby.sk/diskusia.php?parent...
Vlákno bolo ukončené ma Serpicov podnet.

Reagovať na správu