Igor atlasár 27.5.2005 00:00
Od včasnej jari do neskorej jesene,
množstvo húb na lúčke nájdeme.
Ako prvé v trávičke zelenej
májovky vytrčia svoje biele hlávky,
neskôr dubáky, šampiňónky, kuriatka, bedle jedlé aj plávky.
Voňajú nám v polievočke,
chutia v praženičke,
tiež vysmážané na panvičke.
No nielen v lete, či v jeseni,
ale aj v zime si na nich výborne pochutíme.
Naše mamky spôsob na ich využitie dobre poznajú.
Mladé dubáčiky, kuriatka či rýdziky
v slaných alebo octových nálevoch ukladajú.
Sušené hríbiky nám v kapustničke voňajú,
až sa nám slinky na ňu zbiehajú.
Huby málo kalorických látok,
zato ale vysokú biologickú hodnotu majú.
Vitamín D a biotín obsahujú,
preto v našom jedálničku významné miesto zastávajú.
Deťúrence, teda „hurá“ na zber húb a na ich dobrôtky.
Prajeme vám dobrú chuť!
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 28.5.2005 00:00
No výborne, nových básnikov na stránkach radi uvidíme.
roland vlastník stránok 28.5.2005 00:00
Jano, ved pridaj aj Ty taku nejaku svoju Zopar som ich uz pocul, ale napamatam Moze byt aj uletova
Autor a vlastník: Roland Baranovič
Stránky sú aktualizované aj na základe informácií od pani dr. Ivony Kautmanovej,
odborníčky na mykológiu zo Slovenského národného múzea.
Príspevky v diskusiách a pod fotografiami sú názory užívateľov a správca stránky nemôže preberať akúkoľvek zodpovednosť za vyjadrenia užívateľov a diskutujúcich.