Uloženie nasušených húb

staky 25.8.2010 19:31
Nasušené huby skladujem väčšinou vo 4 litrových fľašiach uzavretých textilnou prikrývkou. Suseda hubárka mi poradila vložiť do húb okrem čierneho mletého korenia /ktoré bežne dávam/ aj niekoľko lístkov bobkového listu. Čo dávate vy ostatní na dlhodobé uloženie húb?

SauceBox 25.8.2010 20:34
Nič, dokonale vysuším, zavriem plastovým viečkom a šup na policu špajze. Vydrží to tak hooodne dlho.

Husi moderátor, atlasár 25.8.2010 21:36
Tiež nič. Prirodzene vysušené huby dám na pár minút dosušiť do vyhriatej pootvorenej rúry a keď sú lámavé, tak ich vyberiem a po krátkom vychladení zavriem do zatváracích zaváraninových pohárov. Vydržia tak roky.

milouš 26.8.2010 06:56
Já to dělám stejně a je to spolehlivé.Zapomenutá sklenice po 4 letech měla jenom trochu navlhlé houby (nechrastily).

lubos krivus 27.8.2010 12:15
Mne sa celkom osvedčilo, samozrejme náhodou, nedosušené nuby som schoval do predsiene, kde bol zapnutý odvlhčovač a ráno boli úplne suché, lámavé. Usušené hyby skladujem vo vzduchotesne uzatvorenom pohári bez ďalších prídavkov a zatial žiadny problém.

rufuss pokročilý 25.8.2010 21:44
tiez ich skladujem v 4 l flasi (uzavretej plastovym alebo kovovym vieckom) a davam do flase trochu cierneho korenia a asi tak 1 dcl ryze

Ivan1001 atlasár 25.8.2010 22:51
Súhlasím.Aj mne to tak vychádza ako najrozumnejšie riešenie.To korenie je proti napadnutím moľami a ryža zasa ako poistka proti vlhkosti.

rufuss pokročilý 26.8.2010 15:15
ja davam ryzu aj do soli a preberat vobec netreba, lebo ryza je vacsinou na spodu flase

spišak 25.8.2010 23:42
Nepoviem nič nové, len by som rád potvrdil už vyslovený názor: prirodzene (podľa možnosti na slnku) usušené huby a vzduchotesne uložené v skle vydržia dlho bez potreby pridávať akékoľvek poistky

Igor atlasár 25.8.2010 23:52
Oplatí sa huby vysušiť poriadne - to znamená v sušiarni alebo aspoň po sušení dosušiť v rúre alebo fénom na vlasy. Potom samozrejme uzavrieť do sklenej fľaše. Netreba potom pridávať nič!!!

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 26.8.2010 00:56
Chcem len upozorniť na tohto škodcu: http://www.google.sk/images?um=1&hl=sk&b...
Z vlastnej skúsenosti viem, čo dokáže narobiť so zbierkou húb aj v čistej skrini, takže preventívna kontrola občas nezaškodí. Larva sa do pohára môže dostať aj s usušenými hubami.

žabucha 26.8.2010 07:34
Ja ich tiez prirodzene vysuším, potom dám dosušiť do trúby (tú nechávam pootvorenú). Usušené hríbky dám do zatváracej fľašky a pridám bobkový list. Zatiaľ vždy vydržali

Ludu 26.8.2010 11:01
Ja tiež do sklenneného pohára so zatvárateľným vekom plus čierne korenie proti záškodníkom. To s tou ryžou je dobrý nápad! Ešte mi síce nikdy nesplesneli, ale ako poistka, dobré

veva777 27.8.2010 14:29
Ja davam tiez bobkovi list alebo cierne korenie ale ak nechcete ak je vlhko abi vam splesniveli tak ich strčte do trúbi na 5 min a potom rozdrvte to ma jeden hubar naucil

Ešli atlasár, mykológ 2.9.2010 16:43
Ja to dobre dosuším v sušičke, hermeticky uzatvorím a nepridávam nič. Takto uskladnené mi vydržia roky. Už som to niekoľko krát spomínal "tam kde nieje voda, tam nemôže byť ani život".
p.s.
Mám rad, keď huba vonia za hubou a ni za čiernym korením, alebo bobkovým lisom.

staky 9.9.2010 10:05
Ja ako koreninu používam vysušený a jemne pomletý jelenkovec škridlicový a vysušený hlúbik z bedle vysokej.

drak 9.9.2010 11:04
za najlepsiu koreninu povazujem vysuseny lievik trubkovity (a mozno tolko ospevovane hluzovky/lanyze- ale nemal som moznost doteraz ochutnat)....ale urcite vyskusam hlubik z bedle vysokej....dakujem

drak 9.9.2010 11:58
Ma niekto skusenost(i) so susenim tanecnice cesnakovej/spicka cibulova...je to dost mala huba (2cm-max.5cm klobuk)...., a co s cesnakovou vonou po suseni?????..........?

aladar hugo 14.9.2010 08:27
Každá huba je v podstate korenina, takže pridávať do nich čosi ďalšie, čo má spoločné s korením, je kontraproduktívne. To ako keby som k čiernemu koreniu prisypal zázvor. Najdôležitejšie je vysušiť huby tak, aby praskali. Vtedy je najvhodnejší čas na uskladnenie.

Aneri pokročilý 14.9.2010 12:20
Ja, na rozdiel od Vás mám iný problém. Akým spôsobom mám zabeypečiť to, aby mi huby vydržali v pohári, mrazničke, v sáčku a podobne, dlhšie ako pol roka. Posledné huby dávam do kapustnice na Silvestra. A, čo ďalej?

rufuss pokročilý 14.9.2010 12:30
Irenka este viac nasusit, namrazit A aj tak ak sa Ti minu, tak posli SS a dorucim prebytky

Erdžo 14.9.2010 16:07
Usuším na slnku na dvore, urobil som si na to taký sušiak z nenamorených strešných lát, na ktorý sa dá plachta, tá sa klinčekmi natiahne, a na ňu huby. Potom zoberiem štvorlitrovú fľašu, dám na spodok bobkový list, niekoľko kúskov, na ústie fľaše dám poskladanú gázu a poriadne zavriem.
Alebo, ale to je najistejšie, dám do mikroténovho sáčku a šup do mrazničky. Huba je po rozmrazení taká istá ako pred zamrazením.

dada-supinka 14.9.2010 20:34
Susene huby skladujem takisto v sklenenych poharoch s par listkami bobkoveho listu a troskou mleteho cierneho korenia. Ked nemam platno, pouzivam servitok na uzavretie.

Cerák1 21.9.2010 15:25
Staky, to uzavretie textilnou prikrývkou nie je dobrý nápad-mám s tým zlé skúsenosti-náhodou tam doletí nejaká moľa pre ktorú nie je problém prehrýzť sa dovnútra-nakladie vajíčka a kým zbadáš tak máš po hubách.Zatváram vždy vzduchotesne-najmä plastovými uzávermi a odvtedy som nemal nikdy problém.

babina 21.9.2010 20:13
Tiež uzatváram vzduchotesne v sklenených pohároch. Mimo iné už som našla aj v bobkovom liste v novom sáčku nejaké potvorky, takže na toto moc nedám.

mach 21.9.2010 20:42
Huby sušíme na sítě nad pecom.Suché ještě teplé dáváme do nahřáté flaše s závítovým uzávěrem a uzavřeme.Takto jich skladujeme i tři roky.

letlampa 21.9.2010 21:49
susim v susicke a hned davam do velkych sklenenych poharov bez bobkovych listov korenia a podobnych wodooo prisad. Po otvoreni pohara su to potom stale huby a nie orientalna zmes.
Jedna poznamka, huby v sklenenej flasi na okne su sice efektne ale v tme v komore im je lepsie nevyprcha aroma, pretoze slunko je svina

spišak 21.9.2010 23:21
Pri sušení veru nie je. Ak má človek možnosť a zároveň šťastie na dobré počasie, dosiahne najbelšie, najkrajšie možné suché hríby.

maroš atlasár 16.6.2011 15:00
Celý problém je v kvalitnom usušení.Ak ich perfektne vysušíš,dokonale uzavrieš v sklenom pohári(alebo v hocijakej nádobe)ostanú perfektne suché a neporušené.Nemusíš dávať žiadne čierne korenie,ani nič iné.Tí škodcovia sa tam nedostali zvonku,v zle vysušených hubách prežli larvy,ktoré sa neskôr vyliahli.Mám to odskúšané.