Smrčky, smrčkovce...
Mirka (junior užívateľ) atlasár 11.3.2009 19:21
Ahojte, máte niekto skúsenosť so zaváraním smrčkov alebo smrčkovcov (v sladkokyslom alebo inom náleve)? Dikes.
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 11.3.2009 20:13
Ja nie, ale keď nazbieraš, rád si ich zavarím. Potom keď sa nabudúci rok spýtaš, bude tu niekto skúsený v zaváraní smrčkovcov.
sibyla pokročilý 11.3.2009 21:53
Mirka, ja som ich nakladala do sladkokyslého nálevu, ale veľmi mi nechutili, boli akési blatové, alebo neviem nakladať
Rozhodne ich mám radšej sušené, tie sú perfektné.
vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 12.3.2009 17:34
Počas mojej prvej účasti na schôdzi Slov. mykologickej spoločnosti pre pár rokmi ponúkali ako občerstvenie naložené huby (zmes) v sladkokyslom náleve a boli medzi nimi aj smrčkovce. Neviem ako to dotyčný dosiahol, ale tie smrčkovce boli prekvapujúco dosť tuhé. Inak, mám dojem, že v takom náleve by mali byť naozaj skôr "blatisté". Raz som zavareným májovkám pridal aj pár mladých plodníc smrčkov vysokých, ale nejako ma nezaujali - boli ako keby gumové.
gabriell 17.3.2009 10:48
Mám osvedčený recept, Mirka, a vôbec nie sú blatové, práve naopak. Huby varíme 5 min. v slanej vode (1 polievková lyžica na liter vody). Čas počítame od zovretia vody a počas varenia zberáme penu s nečistotami. Po 5 min. huby vyberieme a dáme do nálevu, v ktorom ho varíme 10 min. čas tiež počítame od zovretia nálevu. Po uvarení v náleve huby plníme do fliaš, fľaše uzavrieme a NESTERILIZUJEME. Otočíme hore dnom a necháme pomaly vychladnúť(napr. pod dekou, aby lepšie chytili vrchnáky - aspoň tak to tvrdí moja mama). Nálev: 6 dielov vody (alebo lepšie slaný vývar z húb), 2 diely octu, 1 diel cukru, ak použijeme vodu do nálevu, nálev podľa chuti dosolíme, podľa chuti cele čierne korenie, nové korenie, malú cibuľku, príp. borievky, tymián, feferónku a pod. Fantázii sa medze nekladú, len to netreba prehnať. Huby môžeme nakladať aj do väčších pohárov, pretože ak ich po otvorení uložíme v chladničke, tak sa nekazia a vydržia aj niekoľko mesiacov (minule som chutnal smrčkovce z minulého roku). Uzavreté, neotvorené vydržia podľa mojich skúsenosti aj 2-3 roky. Je však potrebné dodržať pomer vody, octu a cukru v náleve. Podľa tohto receptu nakladám aj ostatné huby, príp. zmes húb. Každý z mojich známych, ktorý tento recept vyskúšal, mi potvrdil, že je výborný. Navyše nálev je možné urobiť aj vo väčšom množstve a nepoužitý uložiť na chladnom mieste a nemusíme ho pripravovať po každej úspešnej hubačke. A na záver nie je to môj recept, aby som sa nechválil "cudzím perím" ale našiel som ho v jednej malej hubárskej knihe (vyšla v 80-ých rokoch minulého stor.), ktorú nemám pri sebe, ale zajtra doplním jej titul. Napriek tomu, že je veľmi chutný a bol publikovaný, je málo známy a málo používaný. Budem zvedavý na reakciu po jeho použití. Mám ešte niekoľko fliaš z minulého roku. Kto pôjde cez Levoču, môže prísť ochutnať. V múzeu vám povedia, kde má nájdete.
bobineta atlasár, moderátor 17.3.2009 15:53
Nemam osvedceny recept,tak si tvoj dam ako overeny medzi recepty. Iba na ozremenie...mam chapat diely ako objemove? T.z 6dc vody,2dc octu (8%?) 1dc cukru? Dik a Mirka Ty das ochutnat ked pridem na svadbu
gabriell 17.3.2009 16:04
Áno, Božka, tak, ako si to napísala - objemové. Vždy som robil podľa objemových mier, vrátane cukru. Ocení to najmä ten, kto na chate nemá kuchynskú váhu. Dá sa to aj podľa váhy, ale stále nemám tu knihu pri sebe. A ocot klasický - myslím, že má 8%.
yvona atlasár 17.3.2009 18:23
Tak my jsme je s Jirkou vloni zavařovali, ale nejsou moc dobré. Ve skleničce vypadají moc hezky, ale to je asi všechno. Už to letos opakovat nebudeme
J.Pol. atlasár, mykológ 19.3.2009 19:18
Naložené kačenky jsou daleko lepší. Ale pozor na delší předvaření či vaření, pak je to jak blato. Na celostátní ochutnávce hub před 4 lety se umístil smrž kuželovitý tuším na druhém místě, chutnal jsem ho a byl opravdu dobrý. Nám se moc nepovedly. Ze smržů děláme výbornou pomazánku na topínky.
milustek pokročilý, atlasár 19.3.2009 19:34
v niektorych jedlach su smrcky naozaj vyborne..
p.s.: tu pomazanku by ste mohli pridat k receptom
fonzi 20.3.2009 12:47
Nakladam smrze do normalneho Deka - priprava podla navodu na vrecku. Predtym ich 5 minut povarim v slanej vode. Este nikdy mi nezmakli, naopak, su vlastne chrumkave. Moja pani mi ich vzdy zozerie - dava si ich do vselijakych tych salatov so slizami.
J.Pol. atlasár, mykológ 21.3.2009 07:30
Osobně si myslím, že smrže jsou výborné houby, kterých je pro nakládaní do octa velká škoda. Jejich výjimečné chuťové vlastnosti v nálevu zaniknou.
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 24.3.2009 00:11
Do slivovice by ich bola väčšia škoda, preto sa nakladajú do octu.
Majulik 24.3.2009 12:30
mierne obvariť (1/2minútky) v slanej vode a nakladať v sladkokyslom náleve,horúcim zaliať a zabalené v deke nechať vychladnúť
J.Pol. atlasár, mykológ 25.3.2009 18:59
Janko už jsem pil i takovou slivovicu, do které by nebylo naškodu něco vrazit...