Sírovec obyčajný ?
Sonia 20.7.2019 17:09
Nezbierala som ho, ale chcela by som sa 1x odvážiť a pripraviť ho, keď je chválený ako lahôdka. Preto sa chcem pre istotu opýtať, tých, čo ho zberajú, je to určite sírovec obyčajný ?
ID= OBR 711710 a ID=[711711] a ID=[711713]
J.Pol. atlasár, mykológ 2.8.2019 07:23
Ne každému může chutnat...já jsem ho zkoušel 2 x a pokaždé se dostavilo prudké zvracení a průjem a to mám plechový žaludek, jím naprosto vše bez problémů, osobně mě tato houbu vůbec nechutnala.
kota333 6.8.2019 18:28
že by to bola chuť ako že vraj po telacom ? je to strašne prehnané tvrdenie aj ked som sa pokúšal piecť úplne mladučké - nie u nás nás asi nájdeš aj inšie čo chutia - sírovec ?no asi zodpovie svojmu pomenovaniu dáva chuť - hoci neaký šéf kuchár dá kj dobru recept a ja dám k dobru hlavičky z plávok - pkný večer
rogi 11.8.2019 13:08
ja som sice nezvracal, ale tiez mi viac nechutila, ako chutila. tu chut po hovadzine mne pripomina len to, ze je nakyslasty ,dokonca az nechutne nakyslasty, ale proti gustu ziaden disputat
Palo70+ 12.8.2019 13:51
tú nakyslastú chuť treba prekryť, napr. tatarkou, alebo zavariť v octovom náleve
je tam však ešte aj špecifický zápach
J.Pol. atlasár, mykológ 12.8.2019 13:54
Já bych s touto houbou moc experimentů nedělal. V přírodě je spousta nesrovnatelné chutnějších hub a rostou hojně např. ryce nebo holubinky.
Palo70+ 12.8.2019 20:59
"Experimenty" sa už udiali, asi pred 35 rokmi. Píšem o skúsenostiach. V princípe však túto hubu nevyhľadávam, dokonca aj keď sa nasťahovala do našej záhrady, tak sme ňou ohrdli.
Paliny 20.8.2019 12:35
Zbieram ho viac ako 20 rokov, len mladé mäkké časti huby. Sú sladkokyslé, nič moc z hľadiska chute. Okraje orezávam na praženicu do hĺbky cca 3 cm a potom ich krájam na plátky hrubé cca 2mm a tuhší zvyšok ide " pod mäso" alebo pre "polievku" (predpoklad, že sa tam budú variť viac ako 30min a nakoniec tiež zmäknú). V praženici sú dobré v zmeske, najlepšie s májovkou alebo dubákmi, alebo muchotrávkou červenkastou. Najprv pražím v olivovom oleji na opraženej cibuľke (do sklovita) sírovec (cca 25 minút) a potom tam pridám lepšie kvalitnejšie huby z mrazničky (vopred pražené taktiež na olivovom oleji 15... 20 minút = zo sáčku).
Ak to nemám (minuli sa zásoby - na jar), tak tam dám čo nájdem, hodvábnicu jarnú (podtrnka, ďalšie nič moc), uchovec bazový (judášove ucho, aspoň chrumká), ... a prichutím praženicu cesnakom, korením, tvrdým syrom, alebo oravskou slaninkou !
Nie je to Boh vie čo, ale ako čerstvá praženica na začiatku hubárskej sezóny to poteší.
I keď medzičasom ako roky plynú som medzi prvé huby v sezóne zaradil plamienku zimnú (penízovka sametonohá) alebo smrčkovce české (kačenka česká - to ale pre niektorých citlivých opäť môže byť problém, pozrite si americké atlasy= nejedlý druh huby, len v malom množstve, s opatrnosťou .
Takže prajem dobrú chuť a hlavne dobre dlho variť, lebo ťažšie stráviteľné huby vyvolávajú už v diskusii spomínaný problém.
Nie každý má plechový žalúdok.
maroš atlasár 23.8.2019 13:43
V trojobale skôr ako kuracie,mladý je celkom fajn,ale žeby nejaká delikatesa,to nie.
maroš atlasár 23.8.2019 13:44
To je fakt zaujímavá reakcia,vyprážaným v trojobale som nakŕmil veľa kamarátov,a nebolo im nič.
Katka pokročilý 23.8.2019 16:07
Včera som ho našla a skúsila som
30 min. som ho varila v čistej vode, potom som ho posolila, obalila, vypražila a ponúkla som kolegyne akože kuracími rezňami.
Ani jedna nezistila, že to nie je mäso. Chutil všetkým a nikto nemal žalúdočné problémy. Od dnes je súčasťou môjho jedálneho lístka. Zavarila som ho aj v sladkokyslom náleve.
Neskúsiš, nedozvieš sa