Pozor na jedovaté huby !
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 7.8.2008 21:44
Typický scenár bulváru o otrave jedovatými hubami. Budú do podrobna popisovať priebeh otravy, kedy kto vracal a kto mal sr...., vymenujú všetky možné druhy húb, ale že by sa aspoň zmienili o rozlišovacích znakoch, na to si len málokto nájde vysielací priestor a ak predsa, napíšu somariny. Veď načo, keď má ísť o senzáciu... No a keď to hodia do textovej podoby, ilustračné foto je úplne k veci.
blška 7.8.2008 23:56
Pozerala som to v správach na Nove. Nechápem, ako môže rodič prísť s dieťaťom k doktorovi, popisovať príznaky a 2 dni "zatĺkať", že jedli hríby a bolo špatne všetkým. Veď je to proti pudu sebazáchovy.
mirod 8.8.2008 08:36
U nás v rodine sme zásadne deťom do 10 rokov nepodávali žiadne jedlá z húb. Ani zo stopercentne jedlých.
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 8.8.2008 09:25
Aj vďaka novinám, ktoré v prílohe napíšu, že rozdiel medzi muchotrávkou červenkastou a tigrovanou je vo farbe klobúka.
fogo 8.8.2008 11:49
Janko, máš pravdu, ale aj čitatelia čo to neberú do úvahy, o čom som sa nie raz presvedčil.
Moja príhoda s "hubármi" pred 10 rokmi na dovolenke v Mengusovciach ma utvrdila.
Vrátil som sa po rannaj vychádzke s plným košíkom takých, čo nevideli romovia a susedia za plotom (Podľa ŠPZ z Karvinej) sa pýtali, kde to rastie. Keďže nie som sebec, tak som im prezradil. O tri hodiny boli nazad a doniesli 3 koše a dve sieťky všetkého, čo som ja nebral. Už vtedy ma bavilo určovať, čo je jedlé, nejedlé, jedovaté a pod. tak som videl veľa takých, čo som ráno spoznal. Vyčistili les do posledného hlúbika. Keď ich začali krájať na jedlo, cítil som zodpovednosť za to, že som ich tam poslal a snažil som sa im poradiť, ktoré rozhodne do jedla nepatria. Bol som poučený, že u niektorých stačí "sloupnout kúžičku", niektoré "spařit horkou vodou" a potom už sú jedlé.
Trápilo ma to hlavne preto, že so sebou mali 5 detí vo veku asi 3-10 rokov a tie sa už strašne tešili na smaženici. Po tom sme si so synom rozdelili pohotovosť, kto bude voziť do nemocnice a celý večer sme sledovali ich reakcie. Asi mali pravdu so svojím umením neutralizácie, lebo nikomu nič nebolo. NAŠŤASTIE!
blška 8.8.2008 12:03
Tak to je fakt zážitok. Kamarátka mojej babičky chodila s nami na hríby a jej postup zberu bol nasledovný : ku každému hríbu sa zohla, vzala ho a odhryzla z neho. Pokiaľ nebol horký alebo štipľavý, tak ho dala do košíka. Musím povedať, že sa dožila skoro 90-tky a nikdy jej nič nebolo.
miroperniš 8.8.2008 13:28
Pred niekoľkými rokmi jeden môj známy rozprával,ako miestnym cigánom vyhadzoval z košíka Amanitky zelené len taký fukot. Aj tak sa o nejaké tri dni dvaja z nich otrávili - jeden to už chudáčisko nerozchodil. Samozrejme - osveta nulová. Niekedy sa čudujem,kto všetko na huby chodí a čo všetko berie. Osobne si myslím,že by neškodilo vydať farebný plagát s najrozšírenejšími jedovatými hubami a rozvešať ho po obecných úradoch a čakárňach praktických lekárov,alebo trebárs aj po autobusových nádražiach a úradoch práce. osobne by som na takúto potrebnú vec prispel zopár tisíckami.
dudo 8.8.2008 14:44
Ja som tak 4 roky dozadu bol na ešte podnikovej chate v L.Jáne.Jeden zo spoluchatárov doniesol za košík húb a spýtal sa ma,či sú dobré.Medzi nimi mal M.zelenú ako vyšitú.Naštastie ju zobral celú a tak som mu vysvetlil,čo to vlastne našiel.Všetky huby chytil a hodil do koša.Bol som vtedy ešte len hubársky učeň.Musím ale priznať,že aj moja manželka vedela o akú hubu sa jednalo.
Máčik 8.8.2008 16:36
Na Tvoj príspevok,Blška, zo 7.8.odpovedal už pred storočím A.Einstein:Vesmír je nekonečný
ale ľudská blbosť ešte nekonečnejšia.Ak priateľka Tvojej babičky testovala touto infantilnou metódou hríby,s občasnými sr.čkami sa dá dožiť aj stovky.Horšie,ak aj všetky huby.To potom by som bral jej anjela strážneho.Tá smrteľná otrava z Ostravy
pochybujem,že išlo o Amanitu phalloides,prikrátka inkubačná doba a ostatní,ak aj zjedli menej,by možno prežili s pečienkami na majonézu.
fugi 8.8.2008 19:35
pridal by som autobusove zastavky /je ich viac/ a turisticke rozcestniky v obciach, ale na zobrazeni vzdy ukazovat aj dvojniky a hlavne rozdiely
dedabobr pokročilý 8.8.2008 20:22
Podobný nápad jsme v naší CHKO ,ve snaze něco pro lidi udělat,mimo značení cest,
skutečnili před dvěma lety.Na místa ,kde nejvíce parkují auta houbařů,jsme instalovali obrázky s popisem běžných hub s jejich jedovatými dvojníky.Bohužel nevydržely tam dlouho, někdo sebral..Houba jako houba..
fogo 9.8.2008 17:33
Tento spôsob identifikácie je možný LEN pri plávkach (a to ešte musí vedieť, ktoré sú plávky), pri ostatných plodniciach je to návod na priotrávenie so zárukou.
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 9.8.2008 18:16
Alebo to dopadne takto: http://www.imhd.sk/ba/index.php?w=2b2f3a...
Vojto PN 10.8.2008 23:09
ked som bol 30.7. na Orave, tak som vyhadzoval známym z košíkov Podhríby žlčové a Hríby červené no oni ma presvedčovali že majú dobré hríby. Keby som s nimi nebol tak na hubárskych špecialitách by si veru nepochutili. Aj takíto hubári chodia do lesa. Keby si dali aspoň povedať, a naučili sa aspoň základy.