sušička
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 27.7.2008 22:19
Aj jeden, aj druhý spôsob je dobrý, ak sú huby usušené dostatočne dobre, teda nie pomaly.
hachlo 27.7.2008 22:52
momentalne je co . miesto dovolenky pri mori som bol v horach a bola to parada... a rastuuu
milustek pokročilý, atlasár 28.7.2008 11:36
ja mam uz 5 rokov takuto:
http://ishop.nay.sk/sk/catalog/product-d...
zatial som s nou spokojna
zelhub 29.7.2008 10:34
Nám otec zmajstroval sušičku zo starej ľadničky - Calexky a som s ňou nadmieru spokojný.
serpico atlasár 30.7.2008 11:06
A ja som prave vcera zistil, ze mi ukradli zanovnu chladnicku z pivnice, cakala na odvoz na chalupu (bude z nej susicka?)
Ja stale susim na cvernach na doma zhotovenom skladacom susiaku, da sa i zavesit, polozit, ...som s nim velmi spokojny, ale idem "inovovat".
milustek pokročilý, atlasár 30.7.2008 12:04
Susit hribiky na cverne je fajn, pokial je dostatocna teplota a prudenie vzduchu. Tento sposob vyuzivam, ked som mimo domu, napr. na chate.
fugi 30.7.2008 20:19
co je to klasicky? susim elektricky cca 50°C abo teplovzdusnym ohrievacom,inak mi casto splesniveli
milustek pokročilý, atlasár 30.7.2008 20:51
Klasicky je asi myslene pokrajane huby susit na sietke - na slnku, prip. nad pieckou, radiatorom a pod. Nevyhovuje to, ak je prilis vlhke leto.
Mne sa vidi, ze ani teplota nad 40 stupnov pri suseni nie je moc vhodna. Huby sa sice ususia rychlejsie, no straca sa nieco z ich typickej aromy.
vieramaria 31.7.2008 11:07
Sušička je fajn, ked nemáš toho veľa .Už som sušila na chalupe v starej záclone a dosušovala v sušičke.Rošty musíš premiestnovať, lebo taký hlúbik dubáka môže zmeniť vôňu a vzhľad.
milustek pokročilý, atlasár 31.7.2008 11:46
Vierka, v susicke sa v pohode ususi aj vacsie mnozstvo, samozrejme nie naraz. Riesim to tak, ze nakrajam kolko treba na plochu a zbytok pocka v chladnicke. Ak je naozaj enormne mnozstvo, predsusim. Predsusene odkladam na vzdusnom mieste a potom - uz vo vacsej vrstve dosusam. Rosty nikdy nepremiestnujem, moja susicka funguje tak, ze vzduch sa vhana zhora rovnomerne medzi jednotlive poschodia, ktore su od seba oddelene. Regulator nechavam na najnizsom stupni, co je teplota vzduchu do 40 stupnov. Zmeny na hlubikoch by pri takej teplote nemali nastat, ak nejde o prilis stare alebo rozmocene plodnice.
CIMOOR 31.7.2008 18:05
Podľa mňa sušička na ktorej sa vzduch vhana z hora nie je buhvico. Veď teply vzduch sa drži hore. Lepšie je ked sa vhana z dola a potom stupa hore .
milustek pokročilý, atlasár 31.7.2008 22:23
Hej, mas pravdu, ze teply vzduch stupa nahor, ale ked mas tepelny zdroj dole, zrejme musis prekladat sita, aby sa ti huby presusali rovnomerne.
Susicka, ktoru vlastnim, pracuje na inom principe. Nema sita a v pripade potreby sa moze na kazdom poschodi susit iny material. Ani vone, ani drobne ulomky sa nepomiesaju.
zelhub 2.8.2008 17:01
Pán Štefan skúsim vám zhruba popísať,ako tá sušička z tej Calexky vyzerá,len som nie technický typ,tobôž nie domáci kutil.Myslím,že otec to tiež od niekoho odpozeral alebo to bolo v novinách či časopise.Zo zadnej časti naspodu po vybratí pôvodného motora či chladiaceho zariadenia/neviem/ navrtal otvor a umiestnil tam ventilátor s motorčekom z nejakého staršieho digestora,hneď vedľa vent. na dne ľadničky je umiestnené vyhrievace /tuším šamotové,či aké/teliesko,aké sa používa v ohrievacích "lampách" pre malé prasiatka,na družstvách sa to dá zohnať.Myslím že na to je napojený aj teplotný spínač,čo vypína po presiahnutí nadstavenej teploty.Okrem toho po obidvoch bokoch navrchu je vyvŕtaných vo dvoch radoch po 30 otvorov,aby bolo zabezpečené prúdenie vzduchu,priečínky,je ich 5,sú upravené na sitá,resp.sú na nich upevnené bežné sitká z umele.j hmoty.To je myslím "vsjo",stačí to fundovaným elektrikárom pozapájať a môžte sušiť,my okrem húb tam sušíme aj jablká,hrušky a slivky/tie idú najhoršie a najdlhšie/,ale huby idú na parádu,stačí občas vymeniť regáliky,obvykle večer naložím a ráno skontrolujem,obvykle stačí potom dať to dokopy a ešte trochu dosušiť,alebo jedni dosúšam a naložím tam ďalší náklad,čo mi ostal ešte na spracovanie /to býva málokedy,len občas zo Záhoria/.
gverka 4.8.2008 11:22
my sme roky v Petržalskom byte sušili na lesklom papieri aby sa menej lepili. Najlepší relax bolo to neustále obracanie, ale kolenačky. Potom ma napadlo, že dám papier na kovový sušiak na bielizen. Obracala som už v stoji. Teraz ked bývame tu a máme kachle, tak suším na site na kachloch a ked ich je veľa tak zase len na sušiči na bielizen, ale inovovanom, dala som sieťku, prichytila kolíkmi na prádlo. Aroma je nepopísateľná. Ale vidíte ten pokrok? Neviem, ako by som síce letné huby sušila, ked nekúrime, lebo my chodíme na hríby len v jeseni a to sa zvyčajne kúri.
milustek pokročilý, atlasár 4.8.2008 11:47
Ked mas kachle, mas poklad Vierka.. moj susiak na bielizen umiestneny na balkone zlyhal, ked zafukal silny vietor Odvtedy susim v susicke, len na jesen davam huby susit nad radiator.
dusan99 7.8.2008 16:58
Súčasťou väčšiny (?!) elektrických sporákov je aj teplovzdušná rúra, čo je vlastne supervýkonná sušička. Má to termostat, ventilátor, nastavenie teploty od 50 stupňov, malý prieduch na odvod vzduchu. V pohode na jednotlive rošty dám aj niekoľkocentimetrové vrstvy húb, zapnem na noc a ráno horúce ukladám do zaváraninových pohárov. Ak je húb veľa, rošty mám tak plné, že medzi nimi nie je žiadna medzera ...