Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Hrib uhladny horsky


portret

zuzuli 12.9.2014 10:23

Dobry den, chcela by som vediet ci je tento hrib po dostatocne dlhej tepelnej uprave jedly (lebo modra). Dakujem

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 12.9.2014 10:30

... a kde je fotka?

Reagovať na správu

portret

peten atlasár, mykológ 12.9.2014 10:41

Omlouvám se, ale dnes jsem si výjimečně zapomněl křišťálovou kouli doma ...

Reagovať na správu

portret

zuzuli 12.9.2014 10:41

fotku nemam resp. v alubumoch uverejnených na tejto stranke je ich vela, ide mi len o info o vyuzitelnosti tohto druhu huby - ci sa da konzumovat, lebo je jedovaty / horky a pod.

Reagovať na správu

portret

zuzuli 12.9.2014 10:42

nazov druhu huby sa nachadza v nazve tejto temy, takze krystalovu gulu netreba .)

Reagovať na správu

portret

ivetatom pokročilý 12.9.2014 10:44

http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Boletus-r...

Vás zaujíma doplnenie do atlasu, či je huba jedlá, nejedlá, chránená, ....?
lebo tu má byť diskusia o hubách z odborného, vedeckého pohľadu

Reagovať na správu

portret

zuzuli 12.9.2014 10:45

Ano, tuto info neviem nikde najst.

Reagovať na správu

portret

peten atlasár, mykológ 12.9.2014 10:47

to je sice pěkné, ale do jaké míry je Vaše určení správné, o tom se dá s úspěchem pochybovat, takže bych i v tomto případě možnost využití křišťálové koule nevylučoval.
B. rubrosanguineus není jedlý druh, navíc jeho nálezy jsou zřídkavé, proto bych Vám doporučil jej spíše ochraňovat než-li cokoli jiného. To, co s touto (těmito) houbou (houbami) provedete - pokud je to opravdu tento druh - nechám na Vás a na Vašem svědomí.

Reagovať na správu

portret

zuzuli 12.9.2014 10:50

Dakujem, len ma to zaujimalo. Za nespravne umiestnanie prispevku sa ospravedlnujem.

Reagovať na správu

portret

ivetatom pokročilý 12.9.2014 11:02

hríb úhľadný horský OBR 485785

Reagovať na správu

portret

Pepe 12.9.2014 11:49

nesúhlasím, tu má byť všeobecná diskusia o hubách ako takých a nielen fundované mykologické diskusie z odborného a vedeckého hľadiska (či tá a tá huba má guľaté, ploché alebo kosoštvorcové výtrusy, čo bežného hubára nezaujíma). Podľa mňa má zuzu legitímne právo sa spýtať či je uvedená huba jedlá, chránená alebo jedovatá ak to v atlase na tejto stránke uvedené nie je.......

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 12.9.2014 12:36

To nikto nepopiera, ale či to má byť zrovna v tejto kolónke, to je druhá vec.....

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 12.9.2014 12:42

Ale ja v podstate nie som proti tomu, aby to bolo tu. Je to diskusia o druhu ako takom, nie o tom, čo nazbierala.
Proti srsti je mi ale to, že ju to vôbec zaujíma. Mne to pripadá, ako by sa pýtala, či sú chutné labutie krky, ak sú dobre prepečené.....

Reagovať na správu

portret

Pepe 12.9.2014 12:56

ja ti rozumiem, každý človek s elementárnym všeobecným prehľadom vie, že Labuť je chránený a vzácny vták aj bez toho aby si naštudoval nejakú odbornú literatúru, pri hubách to ale také samozrejmé nie je......a ak je niekto začínajúci hubár tak to naozaj nemá odkiaľ vedieť. Navyše ak si klikla do atlasu húb a zrovna tento druh je padol do oka (lebo má pocit, že to čo videla v lese je presne ono) a nenašla tam informáciu o praktickom význame (lebo táto informácia tam naozaj nie je) tak sa jednoducho spýtala....

Reagovať na správu

portret

Martin Mička pokročilý 12.9.2014 13:37

Zbytečná bouře ve sklenici vody. Hríb uhladný horský je hríb, který zasluhuje ochranu. O jedlosti se toho moc neví, doporučuji ho nejíst a nechat v lese. Otázka není zda-li je to on, ale zda-li je jedlý. Nežádá určení. Do této kategorie patří, kde jinde diskutovat o houbách než v rubrice o hubách?

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 12.9.2014 19:15

Všetko je OK, tento druh nie je zákonom chránený. Nič jej nevyčítam. Len sa mi zdá hríb úhľadný horský podobne krásny ako labuť.

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 19.9.2014 23:09

Ja si dám záväzok, že ho na budúci rok, keď opäť bude rásť mnoho plodníc ochutnám a dám potom info - hoci si myslím že je jedlý po dlhšej úprave podobne ako iné ´modrejúcé´ hríby

Reagovať na správu