JEDLÉ NEBO JEDOVATÉ?

dedabobr pokročilý 10.10.2007 08:22
V českém vydání Velký atlas hub-Pavol Škubla/2007/ jsou houby:
Hřib nachovýtrusný-Tmavohríb obyčajný(Porphyrellus pseudoscaber)
Šiškovec černý-Šiškovec šupinatý(Strobilomycenus floccopus)
zařazeny mezi JEDOVATÉ.
V jiných dostupných atlasech na př.:Houby-L.Hagara,V.Antonín,J.Bajer.(1999)
Houby,česká encyklopedie-V.Antonín,Z.Pouzar
Z.Kluzák.F.Kotlaba a kol.(2003)
Kapesní atlas Houby-E.Garnwedner(1999)
Poznáváme Houby-Z.Kluzák,M.Smotlacha(1991)
jsou tyto houby zařazeny mezi JEDLÉ!Tyto houby již léta konzujeme (i když chuťově jsou slabší).Tak proč ta změna během pár let v jejich zařazení?Nebo že na Slovensku a v Čechách byla jiná kriteria v jedlosti hub?

lesnýdes 10.10.2007 08:37
Odpoveď na tmavohríb obyčajný je v mykologickej poradni dr.Kautmanovej. Ja ich tiež konzumujem v zmesi s inými hubami v polievočkách.

jánoš 2 10.10.2007 12:31
Zrejme boli zaznamenané prípady miernejších otráv a tak boli dotyčné huby zaradené radšej medzi jedovaté / nejedlé ? /. Aj u niektorých hríbovitých sa uvádza v atlase že je potrebná dostatočná tepelná úprava, inak pôsobia jedovato. Tmavohríb obyčajný som už konzumoval, vzhľadovo, ani chuťovo nič moc, Šiškovec šupinatý, hoci ho poznám a viem kde rastie ma nejako k zberu nenadchol...

Aneri pokročilý 10.10.2007 13:01
Šiškovec černý a Hřib nachovovýtrusný. V knihe HOUBY od Thomasa Laesoe, Anna Del Conte sa uvádza, že sú nejedlé a niekedy uvádzané ako jedovaté.

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 10.10.2007 15:06
Ja som ich jedol a mám z nich takéto dojmy - tmavohríb obyčajný je v jedle pomerne dosť aromatický, ale tak inak než hríbovo, takže človeku veľa jedla z neho nechutí a šiškovec šupinatý je skôr nechutný ako chutný a chuťou klesá až niekde k štítovke jelenej. V zmesi sa dá ľahko poznať podľa svojej "inej" chuti. Vychádzam zo skúseností so staršími plodnicami týchto dvoch druhov.

Andy (&y) atlasár 10.10.2007 23:05
Mám dilemu práve opačného charakteru týkajúcu sa pečiarok (okrem smradľavej).
Škubla - Nový atlas húb( 2000 str.5/6 )deklaruje ako potenciálne zdraviu škodlivé. Konkrétne k pečiarkam toto : obsahujú látku s mutagénnymi a karcinogénnymi vlastnosťami. Varom sa síce z väčšej časti rozkladá, napriek tomu však nemožno pečiarky odporučiť na konzumáciu.
Škubla - Veľký atlas húb (2007 str.68-75) - všetky deklarované ako jedlé až výborné okrem páchnucej a pilátovej.
Tak teraz neviem, či už sme tak odolný že nám karcinogény neuškodia, alebo sa jednalo o prehnanú opatrnosť.

viliam27 atlasár, mykológ, správca galérií 10.10.2007 23:36
..no práve, šampusy už nezbieram dávno a vo varení ho radšej nahradzujem hlivou, načo zbytočne pokúšať..