Masliaky
milustek pokročilý, atlasár 26.9.2007 15:42
V lesoch a na lúkach sa teraz vyskytujú v značnom množstve masliaky všetkých druhov. Ich veľkou prednosťou je (ako píše aj Dr. Kautmanová v poradni), že možnosť zámeny s jedovatými hubami je takmer nulová.
Napíšte prosím vaše skúsenosti s masliakmi. Aké druhy zberáte, či olupujete kožu z klobúka, alebo nie a môžete pridať aj váš obľúbený spôsob prípravy týchto, podľa mňa veľmi chutných húb...
lesnýdes 26.9.2007 16:14
Zbieram ich len na polievočku, kožu vždy olúpem. So sušením skúsenosti nemám, možno raz vyskúšam...
milustek pokročilý, atlasár 26.9.2007 16:26
Tak vyskusaj, ja som skusala, pretoze som neodolala krasnym, tuhym a masitym plodniciam masliaka obycajneho, ktory rastol v hustejsom borovicovom poraste.
Olupala som ho, nakrajala a ususila. V susicke sa ususil velmi pekne, ma fantasticku vonu aj chut. Inu ako pravy hrib - no zmena chuti neuskodi, nie?
Aneri pokročilý 26.9.2007 16:56
Masliaky zbieram. Kožu z klobúka ošupujem a pripravujem ich dusené scesnakom (dosť hodne) a s rôznymi koreninami. Nakoniec pridám trochu masla. Súvýborné s chlebom , ale i s varenými zemiakmi.
Aneri pokročilý 26.9.2007 17:03
Keď som ich mala málo, tak som tam pridala postrúhanú zeleninu (zeler, kaleráb) a bolo aj to vynikajúce.
milustek pokročilý, atlasár 26.9.2007 17:17
Super, diky, pokusim sa o nieco podobne, aj k vareniu treba tvorivy a hravy pristup
Čistinka 26.9.2007 17:51
Masliaky majú v mojom hubárskom koši osobitné postavenie. Je to výborná a ľahko. možno najľahšie, stráviteľná huba. Slizkú kožku z klobúka odstraňujem ako asi väčšina a má to aj tú výhodu, že spolu s ňou sa huba zbaví aj znečistenie. So sušením mám dobré skúsenosti. Masliaky sa sušia pomerne ľahko a zachovajú si pekné žlté zafarbenie. U nás doma používame masliaky takmer k všetkému, k mäsu, aj do polievok.
Sley 26.9.2007 17:56
Milko, kousek od mé chalupy jich rostou stovky....4 druhy pod modříny (smrekovce) a borovicemi. Klobouky loupu jak kdy, podle stupně znečištění. Mnoho receptů najdeš na DAMyku, jukni tam, všechny jsem odzkoušel, jsou to výborné houby, které jsou bohužel (nebo bohudík?) pro mnoho houbařů pouze podřadné. Mým kuchyňským favoritem je:
http://www.damyko.info/ForumC/viewtopic....
ale dají se použít téměř kamkoliv, mladé kloboučky jsou výborné v octě...
Sley 26.9.2007 17:59
...anebo http://www.damyko.info/ForumC/viewtopic....
tam dávám mladé, neoloupané kloboučky m. smrekovcových, je to super bašta, doporučuji všem. See you...
milustek pokročilý, atlasár 26.9.2007 18:20
jupi.. diky, zakladam to medzi oblubene polozky. Smrekovcovy masliak u nas zvykne rast aj ked je sucho a vtedy ani pokozku stahovat nema vyznam, pretoze je cista a sucha.
hubarka 26.9.2007 18:21
Veru vyskušaj, Ja ich suším už roky, Malo kto na SK tomu verí, že su dobre, Ak to urobiš raz, neodolaš ani na buduci rok. Tiež ich dusím na cibulke a masti a davam ich do mraziaku.
Aneri pokročilý 26.9.2007 18:31
Veru aj ja ich už budem sušiť. Poznám jednu lokalitu, kde domáci do skôr kopnú ako dvihnú. Huby radšej sušim ako zaváram, resp. mrazím.
Sley 26.9.2007 18:38
Já taky radši suším, a i když u nás v Čechách mnoho lidí tvrdí, že usušit klouzka (masliaka) je nemožné, jde to....hlavně M. obyčajný a zrnitý (mladé plodnice) se suší dobře...
jozef19 26.9.2007 20:40
No vidis kolko si dostala nazorov k Tvojej otazke, fajn nie? Ja ich tiez supem a dobre su prazene s vajcom ale aj nakladane a samozrejme aj susim ale len mlade jedince. Su krasne zltucke.....Su to vyborne ale nedocenene huby.
vladok pokročilý 27.9.2007 09:14
ahoj milustek ja ich tiež suším, v sušičke ich mám za 12 hod usušené. Sprvku pri vyššej teplote a po troch hodinách nechám iba dosušovať nižšou teplotou. Sú krásne žlté a dávam ich do kapusnice u nás rastú iba suchohríby a masliaky vo vačšom počte, pre mňa sú prioritou s tejto dvojice masliaky. Šupku dávam vždy dolu a krájam ich na väčšie prúžky, lebo sa viac zosušia, malé plodnice suším v celku
http://nahuby.sk/obrazok_detail.php?obra...
Máčik 27.9.2007 12:45
Na Orave ma bača naučil mladé plodnice bez šupky len tak osoliť a na prútiku nad pahrebou,super!Bolo to pradávno,ale musel to byť Suillus granulatus,v každom prípade išla šupka v kuse dole.Teda skús grilovať nad pahrebou.Poriadne od cesty,
ale môže mi niekto prezradiť,kde okolo BA v M.Karpatoch rastie Lievik trubkovitý?
Odmením sa príma receptom!
jarokan pokročilý 27.9.2007 15:55
Príď na východ, tu ich teraz rastie dosť, ale málokto ich zbiera. PS: Ten recept môžeš poslať.
jozef19 27.9.2007 16:12
No vidis aj a som ich nasiel na strednom Slovensku. A ten recept mozes poslat aj tak..... Dakujem.
rebrick 27.9.2007 17:11
Presne tak je to hadam najlahsie stravitelna huba a vyuzitelna na vsetko. A hlavne sa da najst takmer vsade
milustek pokročilý, atlasár 27.9.2007 18:53
Aj u nas (okolie Trencina) ich teraz rastie hodne. Zberam tu hubu, aj ked moc vabne nevyzera a pridavam ju do hubovej zmesi pre jej vynikajucu chut. Ved pridaj recept do receptara na sekcii informacie, vela ludi bude vdacnych, ak sa s nim podelis.. nie je to nahodou nieco na sposob "husacia krv z lievika trubkoviteho"? .. kedysi som taky recept citala v jednom atlase hub.. vopred dakujeme.
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 27.9.2007 21:54
Napríklad nad Mariankou, ale aj na Železnej studienke.
šuvo moderátor, atlasár 28.9.2007 11:11
Aha, tak potom nič, totiž jedna moja bývalá kolegyňa žije na Vyšnej Boci a volá sa rovnako ako Ty
milustek pokročilý, atlasár 28.9.2007 17:43
A kam si to posielal???... ved to pridaj sem: http://www.nahuby.sk/recepty.php
FerŠa pokročilý, atlasár, správca galérií 29.9.2007 21:02
Ja chodím na masliaky už roky na overené miesta vždy až v neskorú jeseň, často až po prvých mrazoch, na lúčiny s riedkym porastom borovíc. Masliak totiž ako jedna z prvých húb podlieha náletom múch a rýchle chrobavie a na jeseň už "mušiská" neliecu a tak i kvalita masliakov je výborná. Ja si na ne beriem kôš, tašku a papierové vrecká ( asi 2 kg ) a do nich ich mladé, očistené a odkožené plodnice ukladám. Boli roky, keď som na jeden záťah priniesol i 8 -12 kg očistených masliačikov. Masliak je podľa mňa jednou z najlepších praženicových húb. So spracovania prevláda asi dusenie a následné zmrazenie - z následného využitia omáčky a pizza. Niektoré roky som ich i sušil, ale zdá sa mi, akoby sušením strácali svoju peknú živicovú vôňu.
anna351 29.9.2007 22:35
Prosím Vás o informáciu, keďže už roky chodíte na masliaky :o). My len začíname. A huby veľmi nepoznáme. Dnes sme pár nazbierali, nechali sme si poradiť susedom, ale niektoré "masliaky" sa nedali ľahko olúpať. Ako majú vyzerať na reze. Stmavnú? Pretože niektoré ostali pekne žlté a niektoré boli mäkké a hneď po reze akoby strácali farbu- boli to práve tie, z ktorých nešla dole koža. Mohli sme to s niečím zameniť. Ďakujem vopred za odpovede.
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 29.9.2007 23:06
Ten, čo menil farbu, mohol byť masliak strakatý, prípadne nejaký suchohríb, lebo tie zvyknú meniť farbu.
anna351 29.9.2007 23:20
Dobrý deň, podarilo sa mi na moju stránku nahodiť fotky pred rezaním. Nie sú síce veľmi ostré, ale snáď postačia na identifikáciu. Dúfam, že som to urobila správne a aj viete si to pozrieť. Ďakujem
Atlantis 30.9.2007 10:22
Masliaky ma "naučil" sušiť RASEK,je pravda, že sušené masliaky sú niečím výnimočným, treba vyskúšať. Klobúčiky nelúpem.
Máčik 30.9.2007 18:34
poslal som ich správne,neviem,prečo som si myslel že sa tam objavia okamžite.Dúfajma,že Vladok nemá pravdu o objavia sa tu skôr,aby boli aktuálne! Trochu som panikáril,lebo s kompim to nemám ľahké.Ked som bol v učenlivom veku,PC ani laptopov nebolo.Email už bol.Moja mama mala aspon 5 emailových hrncov.Ze ste na mna takí dobrí,pridal som recept s hlivou.
milustek pokročilý, atlasár 1.10.2007 20:21
Uz je tam.. Tak dakujeme za zaujimavy a netradicny recept
anna351 1.10.2007 20:48
Dobrý večer, fotky neboli adminom zverejnené, pretože neboli použiteľné, ale odpísal mi, že sú to pravdepodobne masliaky. Tak dúfame, že sa neotrávime a najprv ich budeme variť hosťom :o).Ďakujem
milustek pokročilý, atlasár 2.10.2007 18:15
Neboj anna, z hribovitych hub sa naozaj vazne a tazko otravit neda.. J.Č ma pravdu a bol to asi len masliak strakaty. Masliaky sa od inych hribovitych hub lisia tym, ze su dost slizke, hlavne vo vlhkom pocasi. Chutovo sa sice navzajom dost odlisuju, ale tazsia otrava by mohla vzniknut asi len po konzumacii vacsieho mnozstva tepelne nedostatocne spracovanych, resp. zaparenych hribovitych hub. (pozor, pod hribovitymi sa rozumeju tie, co maju na spodnej strane klobuka rurky, nie lupene!) Tak si pre istotu poriadne pozri atlas a navod na studium hub v sekcii informacie.
Sley 2.10.2007 19:18
Tady jen malé upřesnění - mezi hřibovité se řadí i Slizáky (Sliziaky), které na spodní straně klobouku lupeny rozhodně mají
milustek pokročilý, atlasár 2.10.2007 19:27
Stando, diky za opravu, so mna mykolog nebude...
Inak, zberas aj sliziaky?? ... ja som toho roku nabrala odvahu a po dlhsej uvahe som ich aj ochutnala (moja sestra sa mi smiala, ci uz ma vopred objednavat rychlu zdravotnu pomoc, no skoncilo to nastastie dobre)
rufuss pokročilý 2.10.2007 19:31
tak tento recept mam osvedceny, ale miesto octu ochucujem citronom...je to ovela lepsie
rufuss pokročilý 2.10.2007 19:41
ja udusim masliaky na cibulke, asi 10 minut pred dodusenim pridam na pruzky pokrajanu zelenu papriku a ked je to udusene tak poprasim trochou mleteho korenia...moje deti si to davaju na chlieb ako pomazanku...mozu sa pridat aj vajicka, no oni ich tam nechcu...a jasne ze osolit
flinthill 3.10.2007 14:33
Masliaky sú velmi dobré aj na zaváranie, dokonca lepšie ako dubáky.Mladé plodnice stačí ošúpať a zaliať sladkokyslým nálevom(ako na uhorky)a na 10 min do pare(len aby chytili vršky).A vôbec nie sú slizké.
hubarka 3.10.2007 20:31
Naozaj masliaky su vyborne i zavarane, pridaj cibulku, feferonku a pre peknu farebnosť zopar kružkov mrkvičky. A ak možem poradit, skuste čalamadu z 2kg kapusty,2kg papriky, 2kg cibule, soľ a udusene masliaky, dajte do poharov a sterilizujte par minut.Použite nalev ako na uhorky.sladko-kyslý.
Bíly Andel 3.10.2007 21:10
Reagujem ako čistý amatér, dnes v stredu 3.10. sme našli v lesoch pri Šajdíkových Humencoch na Záhorí veľa hríbov žltohnedej farby s výrazne slizkým klobúkom. Bolo ich hojne, domáci ich veľmi nezberali. Sú to tiež masliaky ?
milustek pokročilý, atlasár 4.10.2007 07:48
Ahoj, ak si si prezrel spodnu stranu klobuka, tak vies, ci tam mali lupene, alebo rurky. Ak rurky, s veľkou pravdepodobnosťou to boli masliaky. Pozri si dobre Atlas pod pismenom "M", tam najdes podrobny opis vacsiny masliakov a aj kvalitne foto pre porovnanie s hubami ktore si nasiel.
Je fakt, ze vela ludi tieto huby zaznava a nezbera ich pre ich slizky povrch.
Sley 4.10.2007 09:01
Jo, slizáky sbírám, i když u nás roste jen jeden druh - s. lepkavý. Po uvaření krásně zfialoví :o)))
anna351 4.10.2007 15:46
Ďakujem všetkým za odpovede, ak sa nepotrávime z našich ďalších "úlovkov", tak možno o rok o dva, už aj my budeme profesionáli. :O)Ale k tomu treba ešte veľa študovať a aj sledovať túto stránku, aby sme sa niečomu priučili.
Máčik 4.10.2007 15:56
Sliziak mazľavý je dobrá jedlá huba,napr.v Nemecku pod názvom Kuhmaul-kravská papuľa-obľúbená.Len treba hned stiahnuť slizkú pokožku a odrezať hlúbik.Skúsim nájsť aj lepkavý,iste je farebne a chuťove zaujímavý.
milustek pokročilý, atlasár 4.10.2007 18:01
U nas som zatial videla iba ten mazlavy. Sliziak lepkavy u nas pravdepodobne nerastie, resp. je zriedkavejsi.
Dakujeme za nove a netradicne gurmanske inspiracie v rubrike recepty!
silviaska 4.10.2007 21:31
tak. nalozila som hribiky do dvoch poharov. teraz uz len vydrzat a potom ochutnat. snad to bude taka basta ako to vyzera.
dik za receptik
Máčik 5.10.2007 18:36
Milustek,som rád že sa Ti páčia recepty!Posielam jeden z mojich najobľúbenejších
Lasagne con funghi porcini.Nabudúce prezradím čínsky rec.,aby Fredegar nepovedal,že poklonkujem talianskym pravičiarom.
milustek pokročilý, atlasár 15.10.2007 12:23
Prepac, ale tie lasagne s hubami som nenasla... Fredegarovi by sa mozno viac pacil nejaky recept priamo z Havany
Máčik 15.10.2007 16:41
Ja sa omlúvam,nejako som sa k tomu nedostal,až dnes.Compagnero Fred dostane recept
z Havany hned ked tam budem,ale poznám len tekuté s výborným kubánskym rumom.
P.S.Teda Ty vyzeráš stále lepšie,Milustek.
Máčik 15.10.2007 17:19
Ja sa omlúvam,nejako som sa k tomu nedostal,až dnes.Compagnero Fred dostane recept
z Havany hned ked tam budem,ale poznám len tekuté s výborným kubánskym rumom.
P.S.Teda Ty nám vyzeráš stále lepšie,Milustek!
Máčik 29.10.2007 13:46
Ahoj milustek.tie lasagne som síce oneskorene ale predsa pred týždnom odoslal, dodnes sa neobjavil.Mám ho poslať znovu,či ešte počkať?
milustek pokročilý, atlasár 29.10.2007 18:20
Mozno niekde po ceste zamrzli .... Tak skus zaslat znova prosim, taliansku kuchynu fakt zboznujem a isto nie som sama na tychto strankach...
erytrocyt 29.10.2007 21:13
Masliaky sú veľmi dobré hubky. Vždy ich zbieram, a čo je dôležité, kožku treba olúpať. A ako napísala pani Ivka Kautmanová /dúfam, že som neskomolil meno / výhoda u týchto húb je, že sa takmer nedajú pomýliť. Inak sú to kvalitné a veĺmi chutné huby. Ja osobne ich mám najradšej v polievke a v praženici.
Skúsenosti so sušením nemám, ale ako som si teraz prečítal u spoluhubárov nadomnou , budúcu sezóznu to určite vyskúšam. A poznám ľudí, ktorý touto hubou pohŕdajú, no nechápem to.
serpico atlasár 30.10.2007 05:14
Ja som masliaky zavaral, mlade som nesupal , daval som i starsie,, osupane-s kozou, ktora sa stahuje celkom dobre, hlavne idu prec i nalepene necistoty, (starsie zostavaju zavarane trochu "blatove"), ale vzdy doteraz, i ked som dal len jeden tenky platok cibule, zostavaju "mazlave" a nalev je trochu rosolovity ("huspeninovy").
Jednoznacne, z vlastnej skusenosti, su najlepsie udusene vo vlastnej stave, predtym cibulka s troskou oleja.
Susene mozu byt fajn, asi i farba zostava krasna zlta?, ako u suchohribov, urcite vyskusam buducu sezonu.
milustek pokročilý, atlasár 24.10.2011 19:39
Musím sa pochváliť a tak využívam túto starú, zabudnutú diskusiu .
Aj keď sezóna je mizivá ako ani nepamätám, včera ma takmer "nasilu" vytiahla na huby moja sestra Hana. Neľutujem, našli sme sice nie plný košík, ale o to väčšiu kvalitu. Masliaky teraz rastú iba na vlhších miestach, zväčša v ílovito-piesčitej zemine porastenej machom a ostricou. Sú však pevné ako kameň, nie sú červivé a slabé mrazíky im vôbec neuškodili. Skrátka nádhera, hlavne tá vôňa!
babrli 24.10.2011 20:00
Celkom, celkom súhlasím, mám masliaky veľmi rada a som prekvapená, že Záhoráci o nich hovoria ako o len masliakoch, viac si cenia iné huby.Dajú sa tiež pekne podusiť a uložiť do mraziaka.
Tomi_no! pokročilý 24.10.2011 20:27
no musím skúsiť aj ja to sušenie, netušil som, že sa to dá, tento rok som objavil jedno perfektné miesto, kde rastú smrekovcové, inak konzumujem ako všetky huby na cibuľke s vajcom (aj so šupkou!- hlavne mladé
ivetatom pokročilý 25.10.2011 08:48
Suseda ma inšpirovala na kotlíkový guláš - je veľmi chutný. Olúpané masliaky obyčajné, zrnité(práve tie mi v ňom veľmi chutia), kúsok kučierky, plávočka...iné huby, podľa chuti a vkusu, cibuľka, bobkový list, majoránka, oregano, surová zelená paprika, kto chce - čierne korenie, čili, samozrejme zemiaky a dosť vody. Uvarené vonku na ohni to nemá chybu . Masliaky aj suším.
Sliziak lepkavý som tohto roku tiež našla prvýkrát v Šaštíne, stretla som 4 kúsky, zatiaľ som ich neochutnala.
medard.sp 25.10.2011 09:17
Huby na uskladnenie spracovávam v tomto poradí: mrazenie, nakladanie, sušenie. Čo sa týka masliakov, kožu vždy ušúpem. Masliaky (a napr. aj pôvabnice) neuskladňujem. Nazbieram len toľko, koľko vieme doma na rôzne spôsoby upraviť a zjesť.
px pokročilý 25.10.2011 10:40
S masliakmi mám veľmi dobré skúsenosti. Boli to takmer prvé huby, ktoré som začal zbierať. Zbieram takmer všetky druhy,nezbieram masliak sibírsky a biely.Za najlepší považujem masliak obyčajný a zrnitý. Tieto vždy olúpem. Masliaky mám najradšej v praženici s vajíčkami. Zo zaujímavejších masliakov neohrdnem ani masliakom tridenským, nemá síce takú dobrú a výraznú chuť ale vzhľadom patrí medzi najkrajšie. Jo,aby som nezabudol na masliak smrekovcový. Kedysi som masliak zrnitý nakladal do sladkokyslého nálevu, ale moc sa vliekol aj keď som ho zbavil pokožky. Hodno spomenúť ešte masliak kravský. Opatrnejší som pri masliakovi kopcovom. Môžem zodpovedne povedať, že každý masliak má čosi do seba a charakteristické pre ten ktorý druh. Sú to mykorhízne huby, preto sa dajú úspešne zbierať podľa jednotlivých druhov ihličnanov.
... 25.10.2011 13:50
masliak je u mna masliak obycajny a je to najchutnejsia huba na prazenicu aku poznam kozku stahujem najma v hajoch byva na nej vela ihlicia ta nadherna zlta farba niekedy az ziari a dobre vonia
Igor atlasár 25.10.2011 14:11
Masliaky nejem a ani neplánujem. Existujú od nich podstatne lepšie huby a ani tie nezbieram. Preto nemám dôvod zbierať masliaky
Topol 25.10.2011 17:53
Súhlasím.Aj u nás rastú masliaky hojne, najmä pod borovicami. V našej rodine majú čestné miesto, najmä so smotanou a knedľou, alebo haluškami, alebo kolienkami. Pripravujeme ich presne, ako aj mäso napr, kuracie na smotane: na oleji opražíme cibuľku, pridáme ošúpane, pokrájané a opláchnuté hríby / aj kuriatka, chutné sú aj zmiešané, ale vtedy je vhodné kuriatka trochu predvariť/. Dusíme asi 10 - 15 minút s pridaním soli, čierneho korenia,1-2 guličky voňavého,trochu mletej, červenej papriky a zalejeme kyslou smotanou, v ktorej sme zmiešali trochu hl. múky a vody - primerane.Dobré je aj rizoto. Základ je rovnaký len koreniny sú iné: mletá rasca, mleté korenie, mletá červená paprika. Ryžu môžme použiť aj z predošlého dňa. Pridáme ju pred koncom a chvíľu spolu podusíme, avy sa chute prepojili. Guľaš so zmesi hríbov na spôsob kotlíkového, tzn. nakrájané hríby, zemiaky, cibuľa, rasca, soľ, majorán. My by sme nemenili s mäsovým.
nikus 25.10.2011 22:47
Ja si naopak myslím, že sú to kedny z najlepších húb a osobne považujem masliak obyčajný za najlepšiu hubu. Krehučký, chrumkavý do omáčky - žiadny iný ho nenahradí, tiež do polievky, a najmä do octu - predčí nahorklé michalky A môže sa aj sušiť. Také hríby sú najlepšie len na sušenie. A napr. kozáky čierne....
Carabus 26.10.2011 03:03
Suším, do polievky, na praženicu, s knedľou atď.... Vynikajúca hubka...
Ľudia si ale nevážia to, čo je bežné..... Aspoň tam, kam chodím najčastejšie...
texo 30.10.2011 12:22
Masliaky použivam na rozny sposob,ale najradšej ich zavaram vo vlastnej štave a odkladam na časy,keď huby už nerastu. Kožu sťahujem,lebo je to jednoduchšie ako ich inač čistiť.Masliaky ošupem,pokrajam,umyjem a osolene dusim vo vlastej štave,až do zmeknutia. Naložim do skiel a sterilizujem 30 min.pri 100 C a opakujem sterilizaciu po 24 hod.Využivam ich hlavne na hubovo smotanovu omačku,lebo na rozdiel od kozakov ostanu pekne svetlé. intp.znam.sorry .ešte neovladam uplne klavesnicu.
Igor V 30.10.2011 17:23
Vidím menofče, že viacerí s Tebou nesúhlasia. Ja naopak, bohdaj by Vás bolo viac.
elektrikar 30.10.2011 23:17
Masliaky tiež konzumujem na rôzny spôsob ale nikdy sa nevyrovnajú chuťou,vôňou hríbom smrekovým,dubovým.
Tojazdeno 1.10.2022 13:21
Do omáčok, polievok, zavárané a sušené krásna žltá farba.. doporučujem, zámena z jedovatými takmer nulová .a ako vravíte olúpané 🖐️
Panklein 30.7.2023 14:14
No naopak si myslím že hríby sú veľmi preceňované chuťou. Však niesi vôbec také úžasné. Jediné čo je na nich iné a výnimočne obľúbené môže byť to že sú také hutné pevné ako mäsko a po uvarení ostávajú pekné biele. Ináč chuť nemajú vôbec výraznú. Oveľa chutnejšia je podlamna muchotrávka ruzovkasta