História popisu - Choiromyces meandriformis
Na tejto stránke je zobrazená história zmien v popise huby. Zelenou farbou sú vyznačené nové texty, červenou farbou sú označené
staré, zmenené alebo zmazané texty.
Zoznam zmien
Dátum: 03.01.2012 22:27
Autor latinského názvu:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | 1 | Vittad. |
Dátum: 24.03.2006 14:48
Synonymum:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | C | 1 | Choiromyces venosus (Fr.) Th. Fr. |
Dátum: 24.03.2006 14:28
Synonymum:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | C | 1 | C. venosus (Fr.) Th. Fr. |
Dátum: 24.03.2006 14:20
Synonymum:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | 1 | Choiromyces venosus (Fr.) Th. Fr. |
Úvodné znenie
Poznávajme huby
Publikoval: Mgr. Roland Baranovič
Dátum: 07.07.2004 14:18
Bielohľuzovka obyčajná
Choiromyces meandriformis
Bělolanýž obecný
Jedlá huba
Výskyt: VII. - IX.
Klobúk/Plodnica:
Plodnica má hľuzovitý tvar, 40-90 mm v priemere, podobá sa bledookrovému zemiaku. Povrch má hladký, často rozpukaný na políčka, sivobiely, okrovožltý až žltohnedý s červenkastými alebo tmavohnedými fľakmi. Perídium (povrchová vrstva plodnice) je až 1 mm hrubé.
Dužina:
Gléba (vnútrajšok plodnice) je mäsitá, pevná, bez komôrok, najprv belavá, potom belavosivá až sivá, neskôr na priereze mramorovaná bledohnedými žilkami. Za mladi je takmer bez vône, avšak v zrelosti je silne aromatická, niekedy až odporne páchne. Táto silná vôňa láka rozličný hmyz a slimáky, ktoré zvyčajne celú plodnicu porušia.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je žltkastý.
Ľudové názvy:
jelenia huba, jelienka, jelenica, zimné srdce
Výskyt:
Bielohľuzovka obyčajná rastie najviac v júli a v septembri v ihličnatých, listnatých alebo aj zmiešaných lesoch v piesočnatej pôde, zriedkavejšie aj v krovinách mimo lesa. Plodnice bývajú zvyčajne plytko ponorené v zemi a nad povrch sa vynára iba temeno alebo aj celá horná polovica hruzy. V Európe je tento druh dosť rozšírený. U nás je niekde hojná, inde zasa zriedkavá.
Význam:
Je to dobrá jedlá huba, kým je mladá. Je vhodná ako korenistá prísada do rozličných jedál. Keďže je silne aromatická; strúha sa do pokrmov iba v malých dávkach.