hríb Quéletov
Suillellus queletii Schulz.
hřib Quéletův
Výskyt: V. - X.
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 50-150 mm priemere, za mladi je viac ako polguľovitý, potom pologuľovite klenutý, v dospelosti vankúšovite rozprestretý. Starý klobúk býva často v strede vtlačený a hrboľkato nerovný alebo vráskavý, s poprehýbaným okrajom cez ktorý presahuje tenká pokožka. Najprv je okrovožltý až hnedastý, potom s červenkastým odtieňom, od oranžova do tehlovočervena alebo do karmínovočervena, ba často sú na ňom všetky tieto farebné odtiene súčasne. Neskôr červený odtieň bledne a klobúk ostáva buď plavý alebo okrovo žltkastý; len kde tu nájdeme na ňom červenšie miesta. Otlačením vznikajú na povrchu tmavomodré škvrny, ktoré neskôr hnednú. Pokožka je za mladi jemne plstnatá až zamatová, v starobe holá, za vlhka býva trochu slizká.
Plodná časť:
Rúrky sú 15-30 mm dlhé, pri hlúbiku vykrojené, najprv citrónovožlté, potom zlatožlté a napokon okrovožlté, Na reze sa sfarbujú na zelenomodro. Póry sú drobné alebo stredne veľké (asi 1 mm v priemere), okrúhle. Za mladi sú olivovožltkasté, úplne vyvinuté žiaria krásnym oranžovým sfarbením, neskôr blednú do olivova a v starobe oranžovočervený odtieň úplne strácajú. Na otlačených miestach značne modrejú, ale modrá farba sa rýchle mení na špinavohnedú.
Hlúbik:
Hlúbik je 40-150 mm dlhý a 10-35 mm hrubý, za mladi bruchatý, potom štíhlejší, zvyčajne v strednej časti zhrubnutý, na báze príveskovito končitý. Pod klobúkom je olivovo citrónovožltý alebo zlatožltý, nižšie býva často špinavočervený až karmínový a na báze takmer vždy červený alebo hnedočervený. Povrch je veľmi jemne zrnito bodkovaný (nie tak hrubo ako na hríbe zrnitohlúbikovom), zriedkavejšie celkom holý, suchý a bez sieťky.
Dužina:
Dužina je žltá, v báze hlúbika sýto vínovočervená alebo purpurová. tento odtieň v slabšej intenzite niekedy preniká až do vrcholu hlúbika. Žlté časti dužiny na vzduchu modrejú. Chuť má trochu kyslastú, vôňu slabo ovocnú alebo takmer nijakú.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je olivový.
Výskyt:
Hríb Quéletov rastie od mája do októbra prevažne v listnatých lesoch, najmä pod dubmi.
Význam:
Je to jedlý hríb, ale musí byť dokonale povarený alebo podusený, takisto ako plodnice hríba zrnitohlúbikového alebo hríba siného. Nedostatočne uvarený môže zapríčiniť chúlostivým osobám žalúdočné ťažkosti.
Vedecké zaradenie:
Fungi > Basidiomycota > Agaricomycotina > Agaricomycetes > Agaricomycetidae > Boletales > Boletaceae > Suillellus
Autor popisu:
Hlavná úprava: Mgr. Roland Baranovič (07. 04. 2003)
Zmeny vykonali: Paľo ° (04. 06. 2021), Vojtech Pšenka (31. 07. 2017), Ing. Milan Zelenay (26. 07. 2006)
Fotografie z galérií užívateľov ({{countOfImagesTotal}})
Aktuálne nemáme žiadne fotografie tohoto druhu.
Neexistujú ďalšie fotografie
Suillellus queletiiVladimír Kunca
Suillellus queletiiPavol Baksy
exsikát
Suillellus queletiiIng. Lukáš Faturík
Suillellus queletiiJiří Polčák
Suillellus queletiiYvona Janotová
Suillellus queletiiJiří Polčák