pečiarka kriedová
Agaricus cretaceus Pers.
žampión křídový
Výborná jedlá huba
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 80-250 mm v priemere, najprv je polguľovitý, neskôr polguľovite zvoncovitý a napokon takmer rozprestretý. Za mladi je kriedovobiely, nesk8r krémovobiely a v dospelosti žltkastookrový, takmer hladký a matný. Po otlačení žltne iba veľmi málo.
Plodná časť:
Lupene sú 10-15 mm široké, husté, najprv dlho belavé, nesk8r špinavo mäsovoružové a napokon čokoládovohnedé.
Hlúbik:
Hlúbik je 80-160 mm dlhý a 20-35 mm hrubý, valcovitý, nikdy nie je dolu zhrubnutý do hľuzy, ale iba plocho useknutý. Býva biely a len v dospelosti jemne žltkastý. Pod prsteňom je za mladi jemne vláknito šupinkatý, v dospelosti úplne holý, po otlačení žltne iba veľmi málo. Prsteň je mohutný, dvojitý, hrubo blanitý.
Dužina:
Dužina je biela, v dospelosti trochu žltkastá, vonia jemne anízom.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je čiernohnedý.
Ľudové názvy:
pečiarka, petifrka, šampión, šampiňón, šampijonka, šajpánka, lajniak, pažitnica, pasenčorka, strništiarka, biela huba.
Výskyt:
Pečiarka kriedová rastie v lete a v jeseni zvyčajne na okraji lesov alebo aj ďaleko od lesov, na lúkach pod kríkmi. Je dosť zriedkavá. Rastie pravdepodobne v celom miernom pásme severnej pologule.
Je to dobrá jedlá huba, chuťou sa podobá pečiarke obrovskej.
Vedecké zaradenie:
Fungi > Basidiomycota > Agaricomycotina > Agaricomycetes > Agaricomycetidae > Agaricales > Agaricaceae > Agaricus
Autor popisu:
Hlavná úprava: Mgr. Roland Baranovič (21. 05. 2001)
Zmeny vykonali: Paľo ° (06. 09. 2012)
Fotografie z galérií užívateľov ({{countOfImagesTotal}})
Aktuálne nemáme žiadne fotografie tohoto druhu.
Neexistujú ďalšie fotografie